externe

SpaceX a trimis in spatiu un automobil sport Tesla, in urma cu cinci ani. Unde se afla acum?

A trecut jumatate de deceniu de cand SpaceX a uimit lumea cand a anuntat ca va lansa in spatiu roadsterul Tesla personal al lui Elon Musk, trimitand masina intr-o calatorie fara sfarsit in cosmos, unde se asteapta sa ramana pentru milenii, scrie CNN.

Incepand de luni, 6 februarie, masina sport de culoare visinie se afla oficial in spatiu de exact cinci ani.

La momentul aniversarii sale, estimarile datelor arata ca a parcurs aproximativ trei cicluri si un sfert in jurul Soarelui si era pozitionata la aproximativ 327 milioane de kilometri de Pamant, potrivit site-ului de urmarire whereisroadster.com.

Roadsterul a parcurs peste 4 miliarde de kilometri in spatiu, in mare parte prin vid. In 2020, vehiculul s- apropiat pentru prima data de Marte, trecand la mai putin de 8 milioane de kilometri de planeta, adica de aproximativ 20 de ori distanta dintre Pamant si Luna.

Cu toate acestea, este dificil de spus unde se afla vehiculul cu certitudine absoluta. La fel de greu e de spus daca mai este intreg, deoarece este posibil ca masina sa fi fost lovita de un meteorit sau erodata de radiatii pana si-a pierdut forma cunoscuta. Nu au mai existat observatii directe ale roadsterului din 2018, in saptamanile imediat dupa ce a fost lansat pe orbita in varful unei rachete Falcon Heavy. Datele actuale se bazeaza doar pe estimari calculate ale traiectoriei masinii.

Astronomii nu au prea multe motive sa urmareasca in mod activ masina, deoarece aceasta nu are valoare stiintifica.

In cele din urma, autoturismul a servit drept „sarcina utila fictiva”, la prima misiune a rachetei Falcon Heavy din februarie 2018, o lansare despre care chiar si Musk a prezis ca va avea doar 50 % sanse de reusita.

Pana la urma, lansarea a decurs fara probleme. Iar de atunci, masina se invarte in jurul Soarelui.

La volanul masinii se afla un manechin imbracat in costum spatial, poreclit Starman, iar pe tabloul de bord, un semn pe care scria „Don’t Panic”, o referinta la celebra poveste stiintifico-fantastica „Ghidul autostopistului galactic”. De asemenea, se afla un dispozitiv de stocare a datelor incarcat cu operele scriitorului de science-fiction Isaac Asminov si o placa inscriptionata cu numele a mii de angajati ai SpaceX.

Musk a declarat in momentul lansarii ca spera ca oamenii sa stabileasca intr-o zi asezari pe alte planete din sistemul solar – o fantezie de bataie lunga a lui Musk care sta, de asemenea, la baza misiunii declarate a SpaceX de a coloniza Marte. Daca si cand se va intampla acest lucru, Musk a spus ca spera ca „urmasii sai vor putea sa aduca (roadsterul) inapoi la un muzeu”.

Deocamdata, insa, este putin probabil ca roadsterul sa treaca pe langa o alta planeta pana in 2035, cand va trece din nou pe langa Marte. Apoi va face doua treceri la cateva milioane de kilometri de Pamant in 2047 si 2050, potrivit datelor NASA.

O lucrare academica din 2018 a estimat, de asemenea, ca sansele ca masina sa se intersecteze cu Pamantul in urmatorii 15 milioane de ani sunt de aproximativ 22%. Sansele ca aceasta sa se ciocneasca de Venus sau de Soare sunt de 12% fiecare.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

10 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

10 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

10 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

10 ore ago