Spaga pentru operatie pe inima. Un cunoscut medic brasovean a scapat cu suspendare dupa ce a fost prins luand bani de la un pacient. El continua sa opereze

news

Chirurgul brasovean Sorin Balos a fost condamnat, de Tribunalul Brasov, pentru luare de mita de la patru pacienti, el primind 2 ani si 11 luni de inchisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 4 ani.

Acesta ar fi fost surprins de anchetatori luand 8.000 de lei de la rudele unui pacient operat, dupa ce, anterior, ar mai fi primit 2.000 de lei.

Sorin Balos este medic primar chirurgie cardiovasculara, doctor in stiinte medicale in cadrul Spitalului Sf. Constantin, se anunta pe pagina de internet a spitalului.

„(…) Condamna pe inculpatul Balos Sorin la pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita (3 acte materiale, privind pe pacientii Voiculescu Doina, Gheata Minodora si Preda Eftinia). In baza art. 62 C.pen., aplica inculpatului Balos Sorin, pe langa pedeapsa inchisorii, si pedeapsa amenzii penale in cuantum de 14.000 lei (200 zile amenda x 70 lei /zi). In baza art.66 alin.1 lit. a, b, g Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, dreptul de a mai exercita profesia de medic in unitatile spitalicesti de stat, cu exceptia situatiilor de urgenta pe o perioada de 1 an, in conditiile prevazute de art.68 Cod penal.

In baza art. 65 C.pen., aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art.66 alin.1 lit. a, b, g Cod penal (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, dreptul de a mai exercita profesia de medic in unitatile spitalicesti de stat, cu exceptia situatiilor de urgenta ), pe durata si in conditiile prevazute de art.65 alin.3 Cod penal. 2”, se mentioneaza in hotararea Tribunalului, publicata pe portalul instantelor.

Medicul continua sa activeze in cadrul clinicii MedLife si al Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Chirurgul brasovean Sorin Balos a fost prins in flagrant la inceputul lunii noiembrie 2021, intr-o clinica privata din Brasov, in timp ce lua mita pentru o operatie pe cord deschis.

Potrivit unei surse din ancheta, citata de Adevarul, medicul cardiolog i-a montat pacientei trei by-pass-uri la inima. O astfel de operatie este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate, astfel ca femeia nu ar fi trebuit sa plateasca absolut nimic pentru interventia chirurgicala.

Dupa operatie, medicul a chemat-o pe femeie la clinica private la care mai lucra, pentru un consult post-operator.

„In salon i-au cerut banii. Ea a sunat acasa si a spus ca are nevoie de suma asta de bani pentru a acoperi costurile operatiei. Doctorul a cerut 10.000 de lei inaintea operatiei. Explicatia pe care a dat-o dansul a fost pentru a acoperi costurile, pentru a plati anestezistii si tot ce tine de controalele ulterioare”, a dezvaluit barbatul care l-a denuntat pe medic.

In data de 27 octombrie, femeia a fost operata, iar, la doua zile, apartinatorii s-au intalnit cu Sorin Balos pentru a-i oferi prima transa din suma pe care o ceruse. „Vineri ne-am intalnit cu doctorul la spital, i-am dat o parte din bani si i-am explicat ca nu am putut face rost de toti banii mai repede. A spus ca nu este nicio problema, la control se va rezovla.

In prima faza i-am oferit 2.000 de lei, nici nu i-a numarat, nici nimic, i-a bagat in buzunar, a mai spus doua, trei chestii si a plecat. Banii i-am oferit pe o intrare laturalnica fata de intrarea din spital. Langa UPU este o intrare in policlinica. Avea cheile de la usa, ne-a bagat pe un hol si acolo a luat banii si i-a bagat in buzunar”, a mai povestit denuntatorul.

In 1 noiembrie, pacienta a fost externata, iar medicul a chemat-o a doua zi la clinica private, pentru consult.

„Am fost la Policlinica, presupusul control era schimbarea a doua bandaje, apoi au iesit din cabinet, iar eu am ramas cu doctorul sa rezolv problema si i-am dat restul de 8.000 de lei. A spus ca nu mai trebuie platit niciun control, ca acopera tot.

Mi-a explicat din nou ca este pentru personalul pe care l-a folosit. I-am oferit suma de bani, la fel, nici nu s-a uitat, n-a numarat nimic si i-a bagat in buzunarul de la geaca. Anchetatorii au intrat in birou la 10-15 secunde dupa ce am iesit eu”, a incheiat barbatul care i-a dat doctorului banii.

Medicul le-ar fi spus anchetatorilor ca banii pe care i-a primit de la denuntator ar fi contravaloarea consultatiei de la clinica privata, insa, aici, o consultatie costa cel mult 360 de lei si se plateste la casierie, inainte de a intra in cabinet.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: