Spaima printre ministrii lui Tudose, Kovesi afirma ca nu au „imunitate”. Mai mult, unii ar „putea” fi vizati in dosare ale procurorilor DNA

news

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, anunta ca „este posibil” ca pe masa procurorilor DNA sa se afle dosare privind modul in care anumiti ministri au elaborat si adoptat acte normative. 

Intr-un interviu pentru ziare.com, Kovesi  a oferit mai multe explicatii privind modul in care a inceput si s-a derulat ancheta in cazul adoptarii OUG 13. Printre acestea se afla si referirea la faptul procurorii DNA ar putea avea in lucru dosare privindu-i pe actualii ministri.

Acum considerati ca ati gresit in cazul OUG 13, dvs personal si procurorii de caz?

In niciun caz. Nici eu, nici procurorii. Dosarul a fost inregistrat ca urmare a unei plangeri penale cu care am fost sesizati. La primele verificari s-a constatat ca ea nu intrunea conditiile prevazute de Codul de procedura penala, s-a restituit pe cale administrativa pentru a fi completata, persoana care a facut plangerea a revenit.

Noi am primit o plangere penala pe care, potrivit legii nu o putem refuza, am inregistrat-o, a fost repartizata unor procurori. In conformitate cu practica ICCJ, noi trebuie sa facem o minima ancheta efectiva. Nu putem primi o plangere si sa scriem pe ea ‘nu se dovedeste’. Trebuie sa facem un minimum de verificari, ceea ce s-a intamplat si in acest caz. S-au facut niste audieri de martori, s-au ridicat niste inscrisuri.

In situatii similare, DNA a procedat la fel. Sunt 3 dosare solutionate in ultimii 5 ani in care s-a facut plangere pe acea stare de fapt, s-a inregistrat, s-au facut verificari, dupa care s-a dat solutie. Starea de fapt fiind suspiciunea comiterii unor fapte penale, legate de adoptarea unui act normativ.

Dar sa fie clar: noi nu am investigat oportunitatea adoptarii unui act normativ. Noi am verificat anumite infractiuni care s-au comis in legatura cu pregatirea si elaborarea unor acte normative. Oportunitatea actului normativ nu era treaba noastra.

Dar in situatii similare s-a procedat la fel. Noi am respectat dispozitiile legale. La momentul in care CCR s-a pronuntat, acel dosar avea deja solutie data la DNA. Este imposibil sa ii ceri unui procuror sa prevada ce dispozitie dintr-o lege va fi declarata neconstitutionala.

Nu a fost vorba despre o neconstitutionalitate, ci despre un conflict.

Eu vorbesc la modul general. Nu comentez decizia CCR. Acea decizie, din momentul in care a fost anuntata si publicata in Monitorl Oficial, a fost respectata in totalitate.

In lumina acelei decizii, ministrii au capatat imunitate in ceea ce priveste procesul de elaborare si adoptare a actului normativ?

Nu vreau sa comentez decizia si nici nu vreau sa ma antepronunt pentru ca este posibil sa avem in lucru anumite situatii sau sa primim plangeri care privesc asemenea situatii. Decizia e publica, fiecare procuror va studia daca se aplica sau nu.

Totusi, daca un ministru ia spaga pentru a promova o OUG poate fi anchetat de DNA?

Nu doresc sa comentez situatii ipotetice.

Pe inregistrare sunteti auzita spunand ca va asumati ancheta OUG 13. Daca ati spus asta, ce va asumati?

Este un fragment scos dintr-un context mai larg in care spun ca imi asum ceea ce au facut procurorii DNA, in sensul ca au respectat legea in totalitate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: