Spania a preluat oficial conducerea Cataloniei. Primele masuri intreprinse de guvern in regiunea rebela

externe

Soraya Saenz de Santamaria, vicepremierul Spaniei, a preluat sefia Guvernului regional al Cataloniei, a anuntat, sambata, Guvernul de la Madrid, in contextul in care Executivul spaniol pune in aplicare suspendarea regiunii catalane, informeaza BBC News Online, citat de Mediafax.

Aceasta decizie vine dupa ce Parlamentul regional al Cataloniei a votat o declaratie de independenta si dupa ce Senatul spaniol a aprobat aplicarea articolului 155 din Constitutie privind suspendarea autonomiei regiunii.

Vineri seara, Guvernul Spaniei a decis dizolvarea Executivului regiunii Catalonia, condus de Carles Puigdemont, aceasta functie urmand a fi preluata de vicepremierul Spaniei.

In plus, toate structurile regionale – politice, economice si de securitate – vor trece in subordinea directa a Madridului.

Ministerul spaniol de Interne a decis, vineri seara, destituirea din functie a sefului Politiei catalane, ca parte a masurilor pentru preluarea controlului asupra regiunii Catalane, iar Executivul de la Madrid afirma ca va controla peste 30.000 de agenti ai fortelor de ordine din regiune.

Potrivit presei spaniole, Guvernul national va controla in regiunea catalana aproximativ 33.000 de reprezentanti ai fortelor de ordine. Mai multi ofiteri ai Politiei din Catalonia au transmis o scrisoare ministrului spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, in care au precizat ca isi mentin angajamentul fata de constitutie si ca vor mentine ordinea legala in regiune, relateaza El Mundo.

Totodata, Guvernul a stabilit ca alegerile regionale sa se desfasoare la 21 decembrie.

Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri dupa-amiaza proclamarea independentei. In replica, Senatul Spaniei a dispus suspendarea autonomiei Cataloniei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: