Spania anunta „masuri drastice” pentru restabilirea ordinii constitutionale in Catalonia. Iata principalele decizii

externe

Guvernul spaniol propune luarea de masuri drastice pentru ‘restabilirea ordinii constitutionale’ in Catalonia, cerand Senatului, convocat vineri, sa autorizeze inlocuirea executivului regional, plasarea parlamentului catalan sub tutela, precum si luarea sub control a politiei si media publice, noteaza AFP, care prezinta lista puterilor solicitate de executivul central, condus de premierul Mariano Rajoy.

Acesta cere destituirea intregului guvern catalan, la Generalitat, prezidat de Carles Puigdemont, si a altor 13 ‘consilieri’, dintre care unul, Santi Vila, responsabil cu intreprinderile, a demisionat joi seara.

Functiile guvernului catalan vor fi exercitate de ‘organe create in acest scop de guvernul national’, dar, ‘in principiu, de catre ministerele (nationale) atat timp cat va dura aceasta situatie exceptionala’, a explicat Rajoy.

El a cerut camerei legislative superioare sa-l autorizeze sa dizolve parlamentul catalan si sa convoace noi alegeri ‘in termen de sase luni dupa votul Senatului’, competenta ce revine in mod obisnuit sefului guvernului regional.

Guvernul conservator de la Madrid mai cere Senatului puterea de a numi, demite sau inlocui responsabili in toate organismele si entitatile care depind de Generalitat.

Politia catalana — cei 16.000 de Mossos d’Esquadra — va fi plasata sub autoritatea directa a guvernului central, mai scrie Agerpres.

Premierul Rajoy solicita chiar ca, ‘in cazul in care va fi necesar’, membrii politiei autonome sa poata fi ‘inlocuiti de efective ale fortelor de securitate ale statului’, adica politia nationala si Garda civila.

In ce priveste finantele, guvernul de la Madrid le-a plasat deja sub sechestru in septembrie, in tentativa — fara succes — de a impiedica desfasurarea referendumului de autodeterminare, interzis de justitie. El mai cere in prezent autoritatea de a exercita competentele financiare, bugetare si fiscale necesare pentru a se asigura ca niciun euro din impozitele locale ori sumele transferate de Madrid regiunii nu vor fi folosite pentru finantarea demersurilor de secesiune.

In plus, guvernul central vrea sa isi asume ‘functiile Generalitat a Cataloniei in materie de telecomunicatii si servicii digitale’, ceea ce implica controlul asupra Centrului de telecomunicatii si de tehnologii ale informatiei (CCTI), care coordoneaza toate sistemele informatice ale guvernului regional.

Televiziunea si radioul publice (TV3 si Catalunya Radio) vor trece, la randul lor, sub controlul guvernului central, pentru a garanta ‘transmiterea unei informatii fiabile, obiective si echilibrate’.

In ce priveste parlamentul catalan, guvernul cere punerea sub tutela a activitatii acestuia, un legislativ regional in care partidele separatiste dispun din 2015 de o majoritate de 72 de mandate din totalul de 135.

Acesti deputati au aprobat la 6 septembrie legea de organizare a referendumului de independenta (desfasurat la 1 octombrie), lege anulata ulterior de Curtea Constitutionala, ale carei competente nu le mai recunosc.

Ei ar putea proclama formal vineri independenta Cataloniei, in baza unei a doua legi votate si anulate, de asemenea.

Mariano Rajoy mai cere puterea de a desemna ‘o autoritate’ care sa aiba la dispozitie 30 de zile pentru a verifica ca niciun text de lege si nicio initiativa parlamentara nu contravin masurilor vizand preluarea sub control a Cataloniei.

Dupa destituirea lui Carles Puigdemont, parlamentul catalan nu va mai putea sa procedeze nici la alegerea, nici la numirea unui succesor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: