Spania: Gara abandonata, transformata intr-un hotel spectaculos

life

Pasionatii de cai ferate si de istorie au, oficial, o noua destinatie pe lista. In muntii Pirinei, pe valea Aragonului, se afla o cladire impunatoare. Bine ati venit la Canfranc, candva o gara abandonata, acum un hotel de lux, potrivit CNN.

Gara Canfranc, proiectata de arhitectul spaniol Fernando Ramirez de Dampierre, a fost deschisa ca nod feroviar in 1928, printr-o ceremonie de inaugurare opulenta, la care au participat atat Regele Spaniei, cat si Presedintele Republicii Franceze, deoarece, datorita pozitiei sale la granita, proprietatea statiei Canfranc a fost initial impartita intre Franta si Spania. Acum este detinuta de guvernul local din Aragon, Spania.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, gara Canfranc a fost martora la arestari, spionaj si trafic de aur.

In anii 1970, statia a fost inchisa si a ramas asa pana cand au inceput lucrarile de transformare a cladirii intr-un hotel operat de Barcelo Hotel Group. Gara Canfranc si-a intampinat primii oaspeti in ianuarie 2023.

Primarul din Canfranc, Fernando Sanchez Morales, spune ca localnicii au intampinat deschiderea hotelului „cu entuziasm”. „Suntem foarte multumiti ca statia este din nou vie si stralucitoare”, a spus Sanchez Morales.

Chiar si inainte de a fi renovata, Canfranc a atras vizitatori: fotografii s-au inghesuit aici, dornici sa surprinda o frantura uitata din istoria feroviara europeana.

Cei care gasesc frumusetea in cladirile abandonate ar putea spune ca gara era mai atragatoare uitata de vreme, insa arata spectaculos si dupa renovare.

Gara Canfranc a jucat un rol activ in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Inainte de ocuparea de catre nazisti a municipiului Canfranc, gara a fost poarta de plecare spre libertate pentru unii evrei europeni care au fost persecutati de regimul german.

Ramon Javier Campo Fraile, scriitorul din spatele proiectului heraldo.es/canfranc, care a castigat premiul national pentru jurnslism digital in 2003, a vorbit pentru CNN Travel in 2017 despre istoria garii.

„In primii ani ai razboiului mondial, din 1940 pana in 1942, mii de evrei au fugit cu trenul de la Canfranc la Lisabona si apoi in Statele Unite”, a spus el.

Printre cei care au fugit cu trenul din Canfranc, conform lui Campo Fraile, s-au numarat pictorii Max Ernst, care nu era evreu, si Marc Chagall, dar si dansatoarea, actrita si cantareata americana Josephine Baker.

„A fost folosita si de Aliati, care transmiteau informatii Frantei si Spaniei printr-o retea de spionaj”, a declarat primarul Sanchez Morales in 2017.

Cu toate acestea, nazistii au ocupat municipalitatea Canfranc in noiembrie 1942 si si-au mentinut controlul pana in iunie 1944. Astfel, evadarea prin Canfranc a devenit mai grea si gara a fost locul multor arestari.

Canfranc a fost singura municipalitate spaniola ocupata de nazisti – iar regimul si-a facut simtita prezenta. Campo Fraile a spus ca peste 300 de persoane care fugeau spre Lisabona au fost arestate si trimise in inchisori din Spania.

Zvonurile despre traficul de aur (si wolfram) nazist prin statia Canfranc s-au inmultit, dar au fost confirmate abia in 2000. Potrivit lui Campo Fraile, un sofer de autobuz local a gasit dovezi care dezvaluie ca „86 de tone de aur nazist au trecut prin statie intre 1942 si 1943”.

„Am gasit mai multe documente in arhivele europene si americane care arata ca peste 100 de tone de aur au trecut prin zona”, a spus el.

Noua destinatie a statiei Canfranc urmareste sa pastreze istoria statiei, in timp ce incepe un nou capitol.

Cladirea din 1928 a trebuit adaptata pentru a se potrivi standardelor si luxului unui hotel modern, fara a-si pierde caracterul istoric, si pentru aceasta „a fost acordata o atentie deosebita fiecarui detaliu” al proiectului, a declarat Maria Bellosta, managerul hotelului. A fost important, a adaugat Bellosta, sa evitam „sa-si piarda din personalitatea si mostenirea enorma”.

Designul interior al hotelului isi propune sa evoce anii 1920 prin tesatura, decorul si uniformele personalului. Culorile si tonurile evoca peisajul natural, muntos din jurul hotelului.

Hotelul are 100 de camere si patru apartamente. Exista o zona de spa, care include o piscina si trei restaurante. Ceea ce a fost candva holul garii este acum receptia hotelului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: