externe

Spania il ingroapa pe liderul fascist Primo de Rivera pentru a 5-a oara

Autoritatile spaniole au exhumat, luni, cadavrul liderului fascistal Falangei Spaniole, Jose Antonio Primo de Rivera, dintr-un mausoleu de pe munte, de langa Madrid, si au mutat ramasitele intr-un cimitir al orasului, potrivit DW.

Un grup de sustinatori ai sai s-au adunat in fata mausoleului, executand salutul fascist si tinand banere, inclusiv pe cele care scriau „Jose Antonio este aici” in timp ce trecea masina funerara.

Un alt grup s-a adunat la cimitirul San Isidro din Madrid, unde unii dintre ei au reusit sa rupa randurile politiei pentru a face salutul fascist si pentru a canta imnul miscarii fasciste a lui Primo de Rivera. Trei persoane au fost arestate.

Aceasta marcheaza a patra exhumare si a cincea inmormantare a fondatorului Falangei.

Miscarea reflecta eforturile actualului guvern al Spaniei, condus de premierul de stanga Pedro Sanchez, de a se impaca cu miscarile fasciste ale tarii si cu dictatura lui Francisco Franco.

Franco nu a fost primul dictator militar din Spania. In 1923, ofiterul Miguel Primo de Rivera a condus o lovitura de stat pentru a deveni prim-ministru si a ramas la putere pana la demisia din 1930. A murit la scurt timp dupa aceea. Fiul sau Jose Antonio Primo de Rivera a fondat partidul fascist Falange Espaniola in 1933, cand avea 30 de ani.

El a fost arestat, iar partidul sau a fost scos in afara legii in martie 1936. Cateva luni mai tarziu, un grup de ofiteri, printre care Francisco Franco, a pornit o lovitura de stat impotriva guvernului democratic, care a devenit Razboiul Civil Spaniol. Fortele republicane aliniate guvernului l-au executat pe Primo de Rivera in noiembrie 1936.

Franco si Primo de Rivera nu erau deosebit de apropiati. Cu toate acestea, viitorul dictator s-a folosit de moartea lui Primo de Rivera pentru a prelua controlul asupra partidului sau si l-a elogiat pe tanarul fascist in scopuri propagandistice in anii urmatori.

Trupul lui Primo de Rivera a fost asezat initial intr-o groapa comuna din Alicante. Apoi a fost mutat intr-o alta groapa comuna din acelasi oras. Cu toate acestea, dupa ce Franco a preluat puterea deplina in 1939, a fost exhumat si sicriul sau a fost dus cu onoruri la San Lorenzo de El Escorial, unde sunt inmormantati membrii familiei regale spaniole.

La sfarsitul anilor 1950, trupul a fost mutat din nou la mausoleul din Valea celor Cazuti, un proiect masiv din epoca Franco pentru a comemora victoria regimului sau in razboi. Franco insusi a fost inmormantat langa Primo de Rivera dupa moartea sa in 1975.

Actualul guvern al Spaniei a facut presiuni pentru o noua abordare a mostenirii lui Franco. In 2019, au mutat cadavrul lui Franco intr-o locatie mai modesta. Anul trecut, au adoptat o noua Lege a memoriei democratice si au readus Valea celor Cazuti la numele ei de dinainte de razboi, Valea Cuelgamuros, parte a efortului de a transforma situl intr-un monument al victimelor razboiului.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Decizie majora privind contractele de munca. ICCJ a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz

Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se…

23 de minute ago

Candidat PSD, retinut de DGA dupa ce a incercat sa mituiasca doi politisti cu 3.000 de lei

Un fost primar al comunei Pogana, Marcel Gifu, actual candidat PSD pentru un nou mandat…

19 minute ago

Este oficial: Rusia a declansat un razboi electronic de bruiaj pe teritoriul Romaniei, afectand semnalele GPS din Moldova din Dobrogea

Rusia a declansat un razboi electronic nu doar in partea de nord a continentului, vizand…

2 ore ago

„Marea conventie patriotica” de la Madrid. Principalele declaratii ale liderilor extremei drepte: „Patriotii sa ocupe Bruxelles-ul”

Lideri internationali de extrema dreapta, printre care Marine Le Pen din Franta, Viktor Orban din…

35 de minute ago

„Nu voi mai bea niciodata apa de la robinet”. Zeci de persoane din Marea Britanie s-au imbolnavit dupa ce au baut apa contaminata cu un mic parazit

Cel putin 46 de persoane din Brixham (Marea Britanie) si zone invecinate au fost confirmate…

2 ore ago