Spania, prima tara UE care indrazneste sa acuze Rusia de „crime de razboi”: „Vedem cum bombardeaza spitale. Aceste crime de razboi nu pot ramane nepedepsite”

externe

pedro sanchez, prim ministru, spania

Premierul spaniol Pedro Sanchez a calificat joi drept „crime de razboi” bombardarea de spitale de catre fortele ruse in Ucraina, unde o maternitate a fost lovita miercuri in Mariupol, facand trei morti, intre care o fetita, si 17 raniti, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Vedem cum bombardeaza spitale. Ataca direct societatea civila fara vreo diferentiere, incalcand fatis drepturile omului si foarte probabil comitand crime de razboi, iar aceste crime de razboi nu pot ramane nepedepsite”, a declarat Sanchez in cursul unei vizite intr-un centru de primire a refugiatilor ucraineni la Pozuelo de Alarcon, in apropiere de Madrid.

„De aceea Spania si alte tari sustin ancheta Curtii Penale Internationale, pentru ca aceste actiuni criminale sa nu ramana nepedepsite”, a adaugat premierul socialist.

Trei persoane, intre care o fetita, au fost ucise in bombardamentul asupra unui spital pediatric si a unei maternitati la Mariupol (sud-estul Ucrainei) miercuri, potrivit primariei acestui oras-port, asediat de armata rusa si de fortele separatiste proruse din Donbasul ucrainean.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a justificat joi bombardarea acestei maternitati afirmand ca imobilul servea drept baza unui batalion nationalist ucrainean.

„Aceasta maternitate a fost preluata sub control de mai mult timp de batalionul Azov si de alti radicali, iar toate femeile insarcinate, toate infirmierele si intreg personalul de ingrijire au fost scoase de acolo”, a declarat Lavrov in finalul intalnirii cu omologul sau ucrainean Dmitro Kuleba in Turcia.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski calificase miercuri bombardarea acestui spital drept „crima de razboi”, vazand in aceasta „dovada unui genocid care este pe cale sa se infaptuiasca asupra ucrainenilor”.

Procurorul Curtii Penale Internationale (CPI) a anuntat in 2 martie „deschiderea imediata” a unei anchete asupra situatiei in Ucraina si asupra posibilelor crime de razboi, dupa ce a primit aprobarea celor 39 de state semnatare ale statutului CPI.

In afara de aceasta, justitiile spaniola si germana au anuntat de asemenea marti lansarea propriilor lor anchete in acest sens.

Parchetul spaniol va cerceta „incalcari grave ale dreptului international umanitar” decurgand din „actul de razboi nejustificat” reprezentat de invadarea Ucrainei de catre Rusia si „urmareste sa stabileasca caracterul penal al faptelor si sa efectueze investigatiile care vor fi necesare”.

La randul sau, politia britanica a lansat la inceputul lunii martie un apel martorilor privind posibile crime de razboi comise in Ucraina cu scopul de a asista ancheta deschisa de CPI.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: