Spania ramane alaturi de Romania: „Sprijinim ferm incorporarea Romaniei in spatiul Schengen”

externe

Sprijinul Spaniei cu privire la extinderea zonei Schengen pentru a include Croatia, Bulgaria si Romania este ferm, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne iberic, Fernando Grande-Marlaska, la sosirea la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), transmite EFE, citata de Agerpres.

„Asteptam incorporarea Croatiei, Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen care, asa cum stiti, este un pilon fundamental al Uniunii Europene si (este vorba despre) trei tari care au demonstrat in mod evident ca indeplinesc toate cerintele pentru a fi membre cu drepturi depline”, a afirmat ministrul spaniol.

Din acest motiv, potrivit lui Grande-Marlaska, „sprijinul Spaniei este ferm si asteptam ca astazi (joi – n.r.) sa se poata consolida in acest sens”.

Austria si-a reiterat inclusiv joi, inaintea inceperii reuniunii JAI de la Bruxelles, hotararea de a se opune integrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul de libera circulatie a persoanelor si a marfurilor, invocand cresterea numarului de migranti in acest an. Si Regatul Tarilor de Jos si-a exprimat in ultimele zile refuzul de a primi Bulgaria in spatiul Schengen, din care fac parte in prezent 22 de state membre ale UE (cu exceptia Bulgariei, Ciprului, Irlandei, Croatiei si Romaniei) si patru tari non-UE (Liechtenstein, Islanda, Norvegia si Elvetia).

Referitor la indoielile formulate de Austria si Olanda, ministrul spaniol a replicat ca „nu putem uita” ca intrarea in Schengen „implica o cooperare reala si eficienta” in toate sensurile.

Spania va prelua, de la 1 iulie 2023, presedintia prin rotatie a Consiliului UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: