externe

Spania: Vicepremierul lui Pedro Sanchez s-a intalnit cu secesionistul autoexilat Puigdemont

Vicepremierul interimar al Spaniei, Yolanda Diaz, s-a intalnit, luni, la Bruxelles cu politicianul separatist catalan Carles Puigdemont, cautand sprijin din partea fugarului pentru a mentine la putere coalitia de stanga a lui Pedro Sanchez, potrivit Reuters.

Alegerile neconcludente din 23 iulie au dus la suspendarea parlamentului, facandu-l pe Puigdemont, care traieste intr-un exil auto-impus in Belgia de cand a incercat secesiunea Cataloniei de Spania in 2017.

Platforma politica Sumar a lui Diaz, a descris intalnirea ca fiind „fructuoasa” si „cordiala”, permitand celor doua parti „sa stabileasca o relatie normala”.

„Suntem de acord cu privire la explorarea tuturor solutiilor democratice pentru a debloca conflictul politic”, a spus Sumar, potrivit unui comunicat.

Puigdemont a fost mai putin entuziasmat, spunand pe X, fostul Twitter, ca „mentinerea relatiilor politice intre formatiuni cu ideologii diferite nu ar trebui sa fie o surpriza, nici o exceptie”.

Alberto Nunez Feijoo, al carui Partid Popular conservator a castigat cele mai multe voturi la alegeri, va incerca sa obtina votul parlamentului pentru formarea unui guvern pe 27 septembrie, desi sansele lui de a castiga par sa fie reduse, deoarece ii lipsesc patru voturi chiar si dupa ce a primit sprijin de la putinii sai aliati, inclusiv de la partidul Vox de extrema dreapta.

Intre timp, Sanchez, seful socialist al guvernului interimar de coalitie, este in discutii pentru a obtine sprijinul necesar pentru propria sa propunere de guvern in cazul in care incercarea liderului conservator esueaza.

Sprijinul sau abtinerea partidului Junts al lui Puigdemont si a unor alte partide separatiste sau regionaliste care l-au sustinut pe Sanchez in trecut, va fi cruciala pentru castigarea dreptului de a forma un guvern.

Partidul Socialist al lui Sanchez a declarat ca nu a fost implicat in coordonarea intalnirii, desi a fost informat ca va avea loc.

Partidele de dreapta au condamnat dependenta lui Sanchez de partidele separatiste in legislatura anterioara si incercarile actuale de a convinge partidul Junts, cnsiderandu-le o tradare a intereselor Spaniei de dragul pastrarii puterii.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Campaniile rusesti de sabotaj in UE capata amploare. Sunt vizate fabricile care produc arme pentru Ucraina si infrastructura feroviara

Pe fondul noilor avertismente ale serviciilor de informatii ca Rusia pregateste „acte violente de sabotaj”…

3 minute ago

Mircea Geoana, atac direct la Ciolacu: „Atunci cand liderii de azi ai tarii se exprima in limba romana, ai senzatia ca iti vorbeste corigentul clasei”

Mircea Geoana, potential candidat la presedintie, sustine ca Romania este condusa de o generatie politica…

38 de minute ago

Germania va achizitiona din Statele Unite trei sisteme de rachete HIMARS pentru a le dona Ucrainei

Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze trei lansatoare pentru…

2 ore ago

Starea de sanatate a actorului Florin Piersic este „usor imbunatatita”, anunta Spitalul de Ortopedie „Foisor”

Starea de sanatate a actorului Florin Piersic este usor imbunatatita, cu o evolutie lent favorabila,…

2 ore ago