Specialist roman: „In maxim 2 luni, intreaga populatie a Romaniei ar putea fi infectata”. Ce masuri urgente trebuie luate

analize

Doctorul Raul C. Muresan, directorul Departamentului de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, in cadrul Transylvanian Institute of Neuroscience, anunta ca intreaga populatie a Romaniei s-ar putea infecta in doua luni daca nu se iau masuri de „distantare sociala”.

„Este foarte important sa intelegem dinamica agresiva a acestei pandemii si sa luam masuri coordonate de izolare si distantare sociala”, afirma Muresan intr-un interviu pentru Europa Libera.

„La ora la care vorbim, constanta calculata pe evolutia numarului de cazuri diagnosticate din Romania este intre 1.2-1.4, adica numarul de cazuri diagnosticate se dubleaza, la aproximativ 3 zile. Asta inseamna ca daca astazi am 80 de cazuri, peste 6 zile vor fi 320, peste o luna 82 de mii, iar peste o luna si jumatate 2.6 milioane!”, a spus specialistul.

Solicitat sa faca o estimare a numarului de infectari, in Romania, pentru perioada urmatoare, Muresan a spus ca „milioane de oameni ar putea fi infectati pana la vara”.

„Daca ne referim exclusiv la modelul exponential, calculat de colegul meu Andrei Ciuparu, la aceasta rata de crestere intreaga populatie a Romaniei ar contracta virusul in termen de maxim 2 luni.

Din fericire, realitatea nu este atat de dramatica pentru ca odata ce numarul de infectii creste foarte mult, rata de multiplicare se reduce automat. Motivul e ca o parte dintre cei care intra in contact cu cei infectati sunt si ei deja infectati, asa incat rata de transmitere se reduce treptat.

Cu toate acestea, milioane de oameni ar putea fi infectati pana la vara”, a spus Muresan.

„Reteta pentru oprirea raspandirii este relativ simpla: cheia este izolarea individuala si cel putin a primului sau chiar al celui de-al doilea nivel de oameni care au virusul.

Daca o persoana infectata ramane izolata in acea familie sau grup de persoane, numarul de persoane pe care virusul le poate infecta se epuizeaza relativ repede.

Prin izolarea focarelor, adica a zonelor unde apar infectiile, trendul de crestere al numarului de cazuri trece progresiv de la exponential la liniar (in loc sa se multiplice cazurile de la o zi la alta, se adauga un numar constant la cele existente), iar in final sub-liniar (numarul de cazuri noi scade de la o zi la alta pana cand ajunge la zero)”, a mai explicat specialistul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: