„Specialisti rusi” se ocupa acum de prizonierii de la Azovstal. Zelenski anunta ca Moscova detine mii de prizonieri ucraineni si combatanti din multe tari ale lumii

externe

Ucraina poarta negocieri cu Rusia pentru eliberarea atat a combatantilor ucraineni, cat si a voluntarilor straini care sprijina Kievul in lupta sa impotriva trupelor ruse, a confirmat miercuri presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de EFE, informeaza Agerpres.

Moscova detine mii de prizonieri ucraineni si combatanti din multe tari ale lumii ‘care s-au oferit ca voluntari’ pentru a apara Ucraina, a afirmat Zelenski in declaratii facute pentru canalul de televiziune american NBC, citate de agentia de presa locala Ukrinform.

Dupa ce a multumit tuturor acestor ‘eroi’ pentru sprijinul acordat si a confirmat ca eliberarea lor este in curs de negociere, presedintele ucrainean a subliniat ca ‘toti inteleg ca razboiul din Ucraina este astazi aici, pe acest pamant, dar maine ar putea avea loc in Europa, iar peste inca o zi s-ar putea intampla in SUA’.

In opinia sa, este ‘este absolut corect sa spunem ca razboiul din Ucraina este deja un razboi in Europa si Statele Unite, dar geografic se intampla aici’.

Declaratiile sale intervin in ziua in care apararea cetateanului britanic Shaun Pinner, condamnat la moarte in autoproclamata Republica Populara Donetk (RPD), din estul Ucrainei, pentru ca a luptat ca mercenar in randurile trupelor ucrainene, a anuntat ca a a contestat sentinta.

Pinner (48 de ani), impreuna cu un alt britanic, Aiden Aislin, (28 de ani) si marocanul Braguim Saadun au fost condamnati la moarte in 9 iunie, dupa ce au fost gasiti vinovati ca au luptat ca mercenari de partea fortelor ucrainene.

Cei doi britanici au fost capturati in cursul asediului orasului Mariupol, port strategic la Marea Azov, in timp ce marocanul a fost luat prizonier cu o luna inainte.

Curtea Suprema din Rusia a amanat miercuri pentru 2 august audierea pentru analiza cererii Parchetului General rus de a declara drept ‘organizatie terorista’ batalionul ucrainean Azov, care a devenit celebru in toata lumea dupa ce a rezistat timp de aproape trei luni asediului trupelor ruse impotriva orasului-port Mariupol, conform EFE.

La 17 mai, parchetul ceruse Curtii Supreme sa recunoasca batalionul Azov ca ‘organizatie terorista’, Moscova calificandu-l drept ‘nazist’.

Batalionul Azov, creat in 2014 in orasul Mariupol, a fost complet integrat in Garda Nationala a Ucrainei la sfarsitul anului respectiv.

El a fost fondat de membri ai extremei drepte pentru a lupta impotriva separatistilor prorusi din estul Ucrainei si si-a castigat faima dupa ce au alungat fortele ruse din Mariupol in iunie 2014.

Pentru Ucraina, combatantii din Azov sunt niste adevarati ‘eroi’, pentru ca prin rezistenta lor au reusit sa retina in zona Mariupolului o grupare de 20.000 de soldati rusi, intarziind ofensiva finala a Rusiei in Donbas.

Aproximativ 2.500 de combatanti au iesit din combinatul siderurgic Azovstal in mai si s-au predat Rusiei, care vrea acum sa-i judece ca pe niste ‘neonazisti’ si ‘criminali de razboi’, in special pe comandantii Azov.

Liderul autoproclamatei republici populare Donetk, Denis Pusilin, afirmase recent ca mai intai anchetatorii separatistilor au ‘lucrat’ cu prizonierii Azov, dar acum aceasta munca este efectuata de ‘specialisti rusi’.

La 23 mai, Pusilin a spus ca aparatorii de la Azovstal care s-au predat cu o saptamana mai devreme se aflau pe teritoriul controlat de separatisti in Donetk.

Cu doua saptamani in urma, o sursa din politia rusa a declarat pentru agentia oficiala de presa rusa TASS ca mai multi combatanti ai batalionul Azov au fost transferati la penitenciarul Lefortovo din Moscova. Printre acestia s-ar afla si comandantul-adjunct al Azov, Sviatoslav Palamar.

La inceputul lunii iunie, Volodimir Zelenski declarase ca Directia principala de informatii a Ministerului ucrainean al Apararii (GUR) discuta despre eliberarea soldatilor ucraineni, dar nu a oferit mai multe detalii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: