„Specialistii” PSD au dat lovitura. Sondaj: „Majoritatea romanilor considera ca situatia tarii este mai rea acum decat in urma cu peste 30 de ani”

politica

Majoritatea romanilor considera ca situatia tarii este mai rea acum decat in urma cu peste 30 de ani, insa majoritatea tinerilor de 18-29 de ani crede ca situatia tarii este mai buna acum, potrivit sondajului de opinie intitulat „Agenda Romania 2050. O conversatie despre viitorul Romaniei – Editia I”, realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, informeaza Agerpres.

Intrebati ce cred despre situatia generala din Romania, comparativ cu cea de acum 30 de ani, 54% dintre respondenti spun ca este mai rea, 35,6% ca este mai buna, 8,5% ca este la fel, iar 1,9% nu raspund.

Pe de alta parte, peste 43% dintre romani este de parere ca situatia generala a Romaniei va fi mai buna peste aproape 30 de ani, in 2050 (57% dintre tinerii de 18-29 de ani cred ca situatia tarii va fi mai buna in 2050), 14,3% ca va fi la fel, iar 34,5% ca va fi mai proasta decat cea din prezent. Ponderea non-raspunsurilor este de 7,7%.

Conform sondajului, cei care cred intr-un procent semnificativ mai ridicat decat media ca situatia in Romania este mai buna decat in 1989 sunt: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educatie superioara, gulerele albe si persoanele care declara ca veniturile lunare le permit sa aiba tot ce le trebuie fara sa se restranga de la nimic.

Persoanele cu venituri care nu le ajung nici pentru strictul necesar si persoanele cu educatie primara cred intr-un procent semnificativ mai ridicat decat media ca situatia din Romania este mai rea decat in 1989.

In ceea ce priveste Reforma administrativ teritoriala, 60,7% dintre romani cred ca aceasta ar imbunatati calitatea serviciilor publice din Romania, in timp ce 31,9% sunt de parerea contrarie, iar 7,4% nu stiu sau nu pot aprecia.

In conditiile in care reforma administrativ-teritoriala ar putea cuprinde posibilitatea unificarii/comasarii unor localitati, 60,8% dintre respondenti considera ca reforma administrativ teritoriala ar putea imbunatati calitatea serviciilor publice din Romania, 35,3% sunt de parerea contrarie, iar 3,9% nu stiu sau nu pot aprecia.

59,9% dintre respondenti declara ca ar avea o parere buna despre posibilitatea infiintarii unor regiuni care sa reuneasca mai multe judete, 34,4% ca ar avea o parere proasta, iar 5,8% nu stiu sau nu raspund.

Nu sunt variatii semnificative pe categorii socio-demografice in ceea ce ii priveste pe cei care considera ca o reforma administrativ-teritoriala ar imbunatati calitatea serviciilor publice din Romania. Locuitorii Capitalei si ai regiunii Bucuresti Ilfov sunt cele mai sceptice categorii socio-demografice fata de ideea ca o reforma administrativ-teritoriala ar imbunatati calitatea serviciilor publice din Romania.

Tinerii sub 30 de ani tind sa aiba o parere buna despre posibilitatea infiintarii unor regiuni care sa reuneasca mai multe judete intr-o masura mai mare decat restul populatiei. Cele mai ridicate procente de respondenti care declara ca ar avea o parere proasta despre posibilitatea infiintarii unor regiuni care sa reuneasca mai multe judete se inregistreaza in randul inactivilor pasivi si ai celor care nu au cont pe retele sociale.

Sondajul de opinie „Agenda Romania 2050. O conversatie despre viitorul Romaniei – Editia I” a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) in cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de mediul privat si avand drept parteneri academici Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi.

Datele au fost culese in perioada 23 mai – 14 iunie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un esantion simplu, stratificat de 1.500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste.

Eroarea maxima admisa a datelor este de a 2.53 %, la un grad de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: