politica

„Specialistul” lui Ciolacu. Azamfirei, venituri de 20.000 euro/luna din trei locuri: el este si senator, si om de afaceri si medic

Senatorul PSD  Leonard Azamfirei are venituri lunare de peste 20.000 euro. El este si medic, si senator, si om de afaceri, scrie jurnalistul Silviu Sergiu pe Punctul de fierbere.

Azamfierei este la al treilea mandat in fruntea Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie „George Emil Palade” din Targu Mures. El este unul din beneficiarii cumulului de functii pe care rectorii din Romania il pot avea.

In perioada iunie 2021- iunie 2022 a avut venituri de 101.065 de lei pe luna (20.612 euro).

Potrivit ultimei declaratii de avere a rectorului, conturile sale dau pe afara: 1.076.846 lei, 8.632 euro si 947 de dolari.

In calitatea sa de rector, Leonard Azamfirei a castigat, in perioada sus-mentionata, suma de 301.309 lei, iar ca medic la Spitalul judetean de urgenta din Targu Mures a incasat 118.775 de lei.

Ca senator PSD, Azamfirei a fost remunerat cu 147.956 lei, iar ca membru al senatului Colegiului Medicilor Mures, cu 25.248 lei.

Din activitati independente a obtinut 23.149 lei de la Editura Hipocrate, din drepturi de autor, si 37.789 lei din dobanzi la depozite bancare (Banca Transilvania).

In calitate de angajata la firma familiei, SC ALGO Medical SRL, sotia lui Azamfirei a castigat 20.601 lei si 27.146 lei din dobanzi bancare.

In aceste conditii, venituri familiei Azamfirei s-au ridicat la 703.973 lei, fara a le contabiliza pe cele provenite din activitatea firmei. Dintr-un singur contract de servicii medicale al SC Algo Medical Targu Mures cu Casa judeteana de asigurari de sanatate Mures, familia Azamfirei a incasat venituri de 508.812 lei, reiese din declaratia de interese. Fata de anul precedent, veniturile provenite din aceasta sursa aproape s-au dublat. In 2021 familia Azamfirei a incasat 289.781 lei.

Asadar, veniturile totale se ridica la 1.212.785 lei, ceea ce echivaleaza cu 101.065 lei pe luna (20.612 euro).

Citeste si: PSD se lauda cu un nou „specialist”: Rectorul UMF Mures. Acesta a fost prins cu plagiat si cu alte „matrapazlacuri”

Marcel Ciolacu si Vasile Dincu au anuntat, in octombrie 2020, ca Leonard Azamfirei, rectorul Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie (UMFST) din Targu-Mures, este pe primul loc pe lista pentru Senat a PSD Mures.

„Domnul Leonard Azamfirei, un specialist recunoscut, este pe locul intai la Senat”, a anuntat mandru Ciolacu.

Mandatul 2020-2024 este la al treilea mandat de rector consecutiv pe care-l indeplineste Azamfirei, acesta speculand regulamentul prin faptul ca este primul mandat la conducerea UMFST, noua denumire a institutiei de invatamant superior dupa fuziunea din 2018 cu Universitatea „Petru Maior”. Azamfirei a avut precedentele doua mandate de rector (2012-2020) al UMF, denumirea institutiei pana in 2018, anterior acestor mandate fiind prodecan stiintific si apoi decan al Facultatii de Medicina.

Grupului pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) a solicitat anul trecut indepartarea din componenta si structurile Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a lui Azamfirei.

„Rectorul de la UMF Targu Mures apare pe www.plagiate.ro si https://antiplagiarism2014blog.wordpress.com/ cu 5 rapoarte de caz. Dintre cele cinci rapoarte si articolele aferente, doua vizeaza articole retrase: unul de Acta Medica Marisiensis (cazul 3), iar celalalt prin decizia redactiei Clujul Medical (cazul 4). Articolele care nu au fost retrase sunt grevate de suspiciuni de plagiat.

Concret, este vorba de cinci articole

  1. Vascular endothelial growth factor: a possible mediator of endothelial activation in acute respiratory distress syndrome – Articol publicat in Minerva Medical
  2. The Presence of Nucleated Red Cells in the Blood of Critical Care Patients is Associated with an Increased Mortality Risk– Articol publicat in Acta Medica Marisensi
  3. Immunohistochemical Evaluation of Sentinel Lymph Nodes in Colon Cancer – Articol publicat in Acta Medica Marisensis
  4. BIOPSIA NODULULUI SANTINELA IN CANCERUL DE COLON – Articol publicat in Clujul Medical
  5. Using the galactomannan antigen assay in the diagnosis of invasive aspergillosis after hematopoietic stem cell transplantation – Articol publicat in Romanian Journal of Morphology & Embryology

Articolul 1 are potrivit analizelor un grad de 65% text copiat si 40 de intrari bibliografice gresite. El cuprinde si citate din alti autori dar fara a se pune ghilimelele, precum si text reciclat din alte articole.

Articolul 2 are potrivit analizelor un grad de 75% text copiat.

Articolul 3 are potrivit analizelor un grad de 75% text copiat de la surse necitate.

Articolul 4 are potrivit analizelor un grad de 52% text copiat.

Articolul 5 are potrivit analizelor un grad de 66% text copiat. De asemenea, el mai cuprinde false citari a sursei, paragrafe copiate cu date similare sau la fel si date preluate ca fiind date proprii.

Asa cum spuneam, articolele 3 si 4 au fost retrase de pe suporturile unde au fost publicate.

Mai mult, Articolul 2, prin Raportul Final 977/2012 al Consiliului National de Etica a Cercetarii Siintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii / CNECSDTI, a fost dovedit ca fiind un plagiat, stipulandu-se: “Nu respecta normele de buna conduita in activitatea de comunicare, publicare, diseminare si popularizare stiintifica”.

Dincolo de aprecierile si comparatiile dintre articolele plagiate si cele prezentate ca originale se pot extrage o serie de concluzii:

Astfel, s-a realizat o corespondenta stricta intre sursele citate sau necitate in bibliografie prin culorile care marcheaza concidentele textuale. Pasajele de text din corpul textual al articolelor retrase sau suspecte de plagiat au fondul colorat cu aceleasi nuante cu pasajele de text din surse care au fost folosite pentru copiere sau parafrazare neadecvata. Adecvarea / neadecvarea parafrazarii a fost stabilita pe baza ponderii cuvintelor-cheie, apeciata vizual.
Reperele bibliografice continute in Referintele de la sfarsitul articolelor si surselor au fondul colorat in mod corespunzator. Sursele care sunt citate in bibliografie sunt incadrate cu chenare care sunt colorate in mod corespunzator.

Din analiza rezulta o serie de pasaje copiate dar fara mentionarea textului original sau cu mentionarea unei surse folosite anterior la alte pasaje, sursa incorecta insa. Astfel s-a evitat un text plin de citari, o bibliografie stufoasa, care in final ar fi dus la zero contributie proprie.

De asemenea, prin folosirea pronumelor personale (“we”, “our” / noi, a noastre), pronume evidentiate prin incercuire de culoare rosie s-a realizat arogarea unor idei, care insa nu sunt catusi de putin proprii. Mai mult, in unele cazuri s-a trecut direct la copierea de pasaje intregi, cu date cantitative modificate sau mentinute, aspecte semnalate cu “matrix identity”.

Ca si cum toate aceste pete pe activitatea academica a rectorului UMF Targu Mures, Leonard Azamfirei, nu ar fi de ajuns, asupra sa planeaza si o serie de matrapazlacuri legate de programele POSDRU derulate sub bagheta sa. Concret, rectorul UMF Targu Mures a fost coordonator din 2011 incoace in opt contracte si granturi de cercetare: 1. Calitate si competenta profesionala europeana in educatia medicala si in managementul activitatilor educationale ‐ Contract POSDRU /86/ 1.2/ S/ 63815, 2. Cercetare avansata prin programe post‐doctorale in stiinte fundamentale si clinice medicale ‐ Contract POSDRU/89/1.5/S/60782, 3.Proiect pentru dezvoltarea de programe doctorale cu dimensiuni europene in medicina si stiintele vietii ‐ Contract POSDRU/21/1.5/G/40712, 4. Program de excelenta in cercetare doctorala si postdoctorala multidisciplinara in bolile cronice. POSDRU/159/1.5/S/133377, 5. Cercetarea doctorala si postdoctorala prioritate a invatamantului superior romanesc (DocPostdoc). POSDRU /159/1.5/S/137390, 6.Tehnologii avansate pentru calitate in universitatea orientata spre viitor. POSDRU/86/1.2/S/58609, 7. Crearea de noi oportunitati de invatare pentru studenti pentru dezvoltarea abilitatilor practice folosind simulatoare medicale POSDRU/156/1.2/G/136334 .

8. Excelenta in formarea doctorala prin implementarea unui model european consacrat POSDRU/CPP107/DMI1.5/S/80641, 8.Proiect pentru dezvoltarea de programe doctorale cu dimensiuni europene in medicina si stiintele vietii. POSDRU/21/1.5/G/40712.

Desi sumele obtinute in urma lor sunt considerabile, doar in declaratia de avere din 2012 se pomeneste de aceste contracte POSDRU, si nici macar atunci nu este specificata explicit suma obtinuta, ci este trecuta la gramada, la totalul veniturilor. In declaratiile de avere din anii urmatori, nici macar nu mai apare mentiunea existentei contractelor POSDRU sau a granturilor.

https://www.umfst.ro/fileadmin/declaratii_de_avere/2012_iunie/4_Azamfirei_Leonard.pdf

Apoi, desi era ordonator de credite, Azamfirei si-a acordat salariu din Proiectele POSDRU si via proiectele de formare derulate, cum este exemplul proiectului Softis-Ped, nr 2106-1-Ro01-KA203-024630, decizia de intocmire a contractelor de munca fiind semnata chiar de rectorul Azamfirei, el fiind insa si salariat!

De asemenea, cu toate ca au avut obligatia sa fie facuta publica lista participantilor la programe nici astazi aceste liste nu au fost facute publice, ramanand o enigma modul de cheltuire a aproape 5 milioane de euro, existand chiar in mediul academic targmuresean destule voci care suspicioneaza faptul ca parte din aceasta suma a ingreunat portofelul persoanelor din conducere, prin declaratii fictive privind numarul participantilor la o serie de cursuri. (http://www.radiomures.ro/stiri/270-de-cadre-medicale-au-primit-cea-mai-inalta-pregatire-printr-un-proiect-finantat-din-fonduri-europene.html). De altfel, aceeasi suspiciune exista si la Cluj, unde procurorii sustin ca persoane din top managementul UMF Cluj, in frunte cu fostul rector Marius Bojita au realizat fraude cu fondurile europene tocmai prin declaratii in fals referitoare la cursanti”, anunta GRAUR intr-un comunicat de presa.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol si gaze in Antarctica Britanica. Un motiv de conflict major intre Rusia si Occident se iveste la orizont

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol si gaze in Antarctica, in mare parte in…

11 minute ago

Roberta Metsola ii incurajeaza pe protestatarii din Georgia: „Tbilisi, va auzim! Va vedem! Georgienii de pe strazi viseaza la Europa”

Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis marti un mesaj de incurajare catre miile de…

2 ore ago

A doua invazie a Rusiei este mult mai rea decat cea din februarie 2022. Marturii ale refugiatilor din regiunea Harkov – Video

Noua ofensiva rusa in regiunea ucraineana Harkov a fortat peste 6.000 de persoane sa evacueze…

2 ore ago

Peste 300 de securisti si turnatori au certificate de revolutionar. Lista cu numele acestora

Peste 300 de securisti sau de colaboratori ai Securitatii, declarati definitiv de instante, beneficiaza de…

2 ore ago

10 ani fara carnet pentru soferii care sunt prinsi bauti sau drogati la volan. Legea a fost adoptata, merge la promulgare la presedintele Romaniei

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege referitor la prevenirea si combaterea…

3 ore ago