Sperante uriase legate de Kovesi. LCK: „Primesc mesaje din Bulgaria, Slovacia, Croatia. Imi spun ca ‘abia asteptam sa veniti in tara noastra sa faceti curatenie'”

news

Laura Codruta Kovesi a relatat, luni, intr-un interviu pentru SportED Talks, care este cea mai mare provocare cu care se confrunta acum. Ea spune ca primeste numeroase mesaje nu numai din Romania, ci si din Bulgaria, Slovacia si Croatia.

„Cea mai mare provocare… Sunt acum foarte multe asteptari. Faptul ca am obtinut functia asta a creat si foarte multe asteptari, este o functie pentru care m-am batut singura, am avut si foarte multe obstacole, foarte putina lume a crezut ca voi reusi. In momentul in care am obtinut fucntia asta a fost foarte multa bucurie, pe care si eu am simtit-o de la oameni. Acum simt ca toate lumea are astptari: ‘La anul incepe Parchetul European si vine Kovesi si rezolva tot, ii aresteaza pe toti si se curata tara’.

(…) Acelasi lucru il simt si dinspre alte tari, tot dinspre SE Europei. Primesc mesaje din Bulgaria, din Slovacia, din Croatia, de la oameni care zic acelasi lucru: ‘Ne bucuram ca sunteti sefa la Parchetul European, abia asteptam sa veniti in tara noastra sa faceti curatenie’. Provocarea mea este ca se creeaza asa o presiune, in care toata lumea are asteptari, si trebuie sa raspunzi. Incerc sa gasesc varianta potrivita sa le explicam oamenilor cu ce ne ocupam, deja am primit plangeri. Primesc plangeri de genul ‘urmeaza sa fiu evacuata din casa, va rog frumos sa ma ajutati’. Dar nu are nicio legatura cu ceea ce Parchetul European va face, noi o sa investigam fraudele cu fonduri europene, dar lumea vede ca este o institutie noua, europeana, unii au incredere in mine, si ne adreseaza scrisori”, a povestit KOvesi.

Laura Codruta Kovesi a fost confirmata oficial in functia de procuror-sef al Parchetului European pe 16 octombrie 2019, a transmis atunci Parlamentul European printr-un comunicat de presa. Fosta sefa DNA are un mandat de sapte ani la conducerea noii institutii.

Pe 14 octombrie, Consiliul UE si-a dat acordul pentru numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european.

In septembrie, Laura Codruta Kovesi a fost votata pentru functia de procuror-sef european cu o majoritate covarsitoare in COREPER (17 voturi din 22). Votul indicativ din COREPER a fost transmis de catre echipa de negociatori a Consiliului, formata din ambasadorii Finlandei, Portugaliei si Croatiei, negociatorilor Parlamentului European.

Pe 24 septembrie, echipele de negociere ale Parlamentului si Consiliului au ajuns la un acord in privinta numirii Laurei Codruta Kovesi in fruntea noului Parchet European. Primul vot indicativ a avut loc pe perioada Presedintiei romane a Consiliului UE, cand ambasadorii statelor membre din COREPER l-au preferat pe candidatul francez, in timp ce Parlamentul European a mers de la inceput pe mana Laurei Codruta Kovesi.

Cum PE si Consiliul nu au ajuns la o intelegere – asta si pe fondul lipsei de sustinere din partea Romaniei pentru Kovesi – procedura a fost inghetata si reluata dupa instalarea noului Legislativ si dupa ce Finlanda a preluat de la Romania Presedintia rotativa a Consiliului.

Mai mult despre: ,

Comentarii: