Speriat ca va fi demis de Maia Sandu, procurorul general s-a pus pe treaba. L-a gasit pe Plahotniuc la Istanbul: „A incercat sa obtina acolo cetatenie, dar am inteles ca nu a reusit”

politica

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a anuntat ca are informatii conform carora fugarul Vlad Plahotniuc s-ar ascunde la Istanbul, in Turcia. Presedintele Maia Sandu s-a declarat deseori demultumita de activitatea lui Stoianoglo, ea spunand ca nu a vazut „rezultate” in lupta impotriva coruptiei.

„Dupa ultimele informatii de care dispun, in timpul actual, se afla in Turcia, desi potrivit ultimelor informatii pe care le aveam de la autoritatile turce, el plecase de acolo. Noi avem canelele oficiale si neoficiale, iar dupa informatiile noastre, se afla la Istanbul. A incercat sa obtina acolo cetatenie, dar am inteles ca nu a reusit”, a declarat Stoianoglo, marti, intr-o emisiune TV.

El a mentionat ca in prezent se duc tratativepentru a sesiza din nou Interpol pentru ca Vlad Plahotniuc sa fie dat in urmarire generala.

„Materialele la Interpol in privinta anuntarii in cautare a lui Plahotniuc au fost expediate inainte de numirea mea ca si procuror. Cred ca probatoriul prezentat acolo nu a fost convingator pentru Interpol. Noi am expediat materialele suplimentare dar cu regret am primit raspuns negativ. Acum incercam sa gasim alte episoade, pentru a porni procedura asta din nou”, a explicat Alexandru Stoianoglo, care a mai precizat ca subiectul urmeaza a fi discutat si cu autoritatile din Turcia.

Stoianoglo a mai declarat ca nu intentioneaza sa demisioneze.

„Din ce cauza eu trebuie sa plec? Ce am incalcat eu? Procurorii precedenti au fost invinuiti ca au facut dosare la comanda. Eu nu numai ca nu am facut dosare la comanda, pe durata mandatului meu nu au fost dosare nici in privinta oamenilor de afaceri, nici a jurnalistilor, nici a reprezentantilor societatii civile, nici a reprezentantilor puterii locale. Lumea a uitat cum doi ani in urma stateau cu frica. Noi nu avem asa ceva. Noi am schimbat functionalitatea Procuraturii in bine. Nivelul de coruptie a scazut de multe ori. Noi avem astazi o altfel de Procuratura. Noi si acum avem demotivare totala a oamenilor din Procuratura. Eu nu vreau sa fiu tradator. Eu vreau ca oamenii care lucreaza in Procuratura sa aiba un viitor. Ca Procuratura sa nu fie ca o minge la piciorul cuiva” a adaugat Stoianoglo.

In Constitutia R. Moldova este stipulat ca procurorul general poate fi demis din functie de catre presedintele R. Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), in conditiile legii, pentru motive obiective si in temeiul unei proceduri transparente.

Vald Plahotniuc a parasit Republica Moldova in iunie 2019, cand Partidul Democrat aflat pana atunci la guvernare, a pierdut puterea. Fostul lider al democratilor ar fi plecat prin regiunea transnistreana, iar de acolo si-ar fi continuat drumul cu un avion privat.

Plahotniuc s-ar fi aflat o vreme in Cipru, in Arabia Sudita, dupa care in Statele Unite ale Americii, la Miami, unde ar fi stat in casa milionarului Vaja Jhashi, prorpietarul „Trans – Oil”. Anul trecut, Plahotniuc si membrii familiei acestuia au fost declarati indezirabili pe teritoriul SUA.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: