Speriat de protestele din Rusia, Lukasenko anunta ca „exclude” o mobilizare in Belarus: „Este o minciuna”

externe

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a exclus vineri o mobilizare in Belarus si a asigurat ca Minskul nu intentioneaza ”sa participe la razboaie”, dupa ce omologul sau rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezervisti pentru consolidarea trupelor care participa la ”operatiunea militara speciala” impotriva Ucrainei, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

”Nu va exista nicio mobilizare. Este o minciuna”, a spus Lukasenko, potrivit canalului proguvernamental de Telegram Pul Pervogo. ”Vom lupta numai atunci cand va trebui sa ne aparam casa noastra si pamantul nostru”, a promis liderul belarus.

Acesta a spus de mai multe ori in trecut ca tara sa nu se va implica in razboiul ruso-ucrainean. Totusi, la inceputul invaziei ruse el i-a permis presedintelui Putin sa lanseze de pe teritoriul Belarusului ofensiva in directia capitalei ucrainene Kiev, zona de unde intre timp trupele ruse s-au retras pentru a se axa pe estul si sudul Ucrainei.

De asemenea, potrivit unor mass-media, fortele de securitate belaruse ar fi primit ordine verbale de a identifica cetatenii rusi ce se ascund in Belarus pentru a se sustrage mobilizarii partiale ordonate de Putin.

Mai mult despre:

Comentarii: