externe

Speriat de sanctiuni, Schroder demisioneaza din fruntea Rosneft, gigant petrolier al Rusiei. In urma cu o luna excludea aceasta posibilitate

Fostul cancelar german Gerhard Schroder, un apropiat al lui Vladimir Putin, vizat de critici in urma invaziei Ucrainei de catre Rusia, urmeaza sa plece din Consiliul de Administratie al Rosneft, anunta grupul petrolier rus, relateaza AFP, citata de news.ro.

Potrivit Rosneft, Gerhard Schroder a informat compania ca nu-si poate prelungi functia de presedinte al Consiliului de Administratie al numarului unu rus in domeniul petrolului.

Acest anunt intervine la o zi dupa ce atat Berlinul, cat si Bruxellesul, au luat decizii impotriva fostului lider social-democrat german, care a fost cancelar din 1998 si pana in 2005.

Bundestagul, camera inerioara a Parlamentului german, a decis joi sa-l priveze de anumite avantaje de pe urma pozitiei de fost cancelar, inclusiv cu privire la atribuirea unor birouri.

Deputatii din Parlamentul European (PE) au adoptat, joi, la Bruxelles, o rezolutie cu caracter neconstrangator prin care ii cer sa demisioneze din posturile pe care le detine in Rusia.

”Membrii europeni ai Consiliilor de Administratie ale marilor intreprinderi rusesti si politicienii care continua sa primeasca fonduri rusesti” este necesar sa fie introdusi pe lista de sanctiuni a Uniunii Europene (UE), se arata in rezolutie.

In afara functiilor pe care le detine la Rosneft, Gerhard Schroder este presedintele Comitetului Actionarilor al Nord Stream AG, consortiul gazoductului Nord Stream 2 care leaga Germania si Rusia.

Gerhard Schroder urmeaza sa intre, in iunie, in Consiliul de Supraveghere al gigantului rus in domeniul gazelor naturale Gazprom.

Gerhard Schroder – care a fost privat de distinctii onorifice si indemnat sa plece din Partidul Social Democrat (SPD) – anunta in aprilie ca nu intentiona deloc sa demisioneze, mai putin in cazul in care Moscova si-ar inceta livrarile de gaze naturale catre Germania.

Alt membru al Consiliului de Administratie al Rosneft, Matthias Warnig, demisioneaza si el, mai anunta in comunicat grupul rus.

Matthias Warnig, care este totdata CEO al societatii care exploateaza gazoductul Nord Stream 2, si-a inceput cariera in sferele puterii fostei Germanii de Est comuniste.

Presa germana scrie ca el a fost un oficial de rang inalt in Stasi, Ministerul est-german al Securitatii Interne, de sinistra amintire, in sectia de spionaj.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Firea isi freaca mainile: „In weekend se va discuta situatia lui Catalin Cirstoiu. Si cu siguranta se va lua o decizie”

Presedintele PSD Bucuresti, Gabriela Firea, a declarat joi ca situatia candidatului sustinut de PSD si…

8 minute ago

Culmea cinismului: bugetarul milionar Negoita va planta lamai si portocali in sectorul 3, din mila fata de bucurestenii care au vazut Grecia doar in poze

Daca alti edili, precum Pandele sau Firea, duceau regimente intregi de pensionari, in vacante prin…

O oră ago

Cirstoiu l-a dat de gol pe Ciolacu, Ciolos intervine: „Il somez pe Marcel Ciolacu sa nu mai tina sedinte electorale in sediul Guvernului”

Dacian Ciolos, candidat al Partidului REPER la alegerile europarlamentare, a comentat joi sedintele electorale pe…

48 de minute ago

Ministrul german al Apararii: „Ucraina inca mai poate castiga razboiul impotriva Rusiei”

Ministrul german al Apararii, Boris Pistorius, este convins ca victoria Ucrainei in razboiul impotriva Rusiei…

11 minute ago

Politisti din 17 tari au destructurat o banda globala de infractori care au inselat zeci de mii de oameni prin „phishing”

Politistii din 17 tari au destructurat o banda acuzata de utilizarea unui serviciu tehnologic care…

O oră ago