Speriata ca va fi schimbata, Renate Weber isi modifica radical atitudinea. Avocatul Poporului respinge o sesizare contra noului guvern

politica

Avocatul Poporului a transmis, referitor la egalitatea de sanse intre femei si barbati in componenta noului Guvern, ca decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una „eminamente politica”, care apartine exclusiv partidelor din coalitia de guvernare, aceasta urmand a fi confirmata printr-un vot de incredere al Parlamentului.

Avocatul Poporului arata, intr-un comunicat de presa transmis miercuri, ca institutia a inceput sa primeasca sesizari referitoare la faptul ca in componenta Guvernului propus de coalitia de guvernare se afla o singura femeie si nouasprezece barbati, solicitandu-i-se in acest sens sesizarea Curtii Constitutionale.

„Potrivit dispozitiilor art. 16 alin. (3) din Constitutie, functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati”, precizeaza sursa citata.

De asemenea, art. 21 alin. (1) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata, prevede ca institutiile si autoritatile publice centrale si locale, civile si militare, unitatile economice si sociale, precum si partidele politice, organizatiile patronale si sindicale si alte entitati nonprofit, care isi desfasoara activitatea in baza unor statute proprii, promoveaza si sustin participarea echilibrata a femeilor si barbatilor la conducere si la decizie si adopta masurile necesare pentru asigurarea participarii echilibrate a femeilor si barbatilor la conducere si decizie.

„Astfel, opinam ca in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati, Romania a armonizat legislatia specifica, in acord cu reglementarile internationale si comunitare in materie, realizand astfel premisele respectarii acesteia. Totusi, chiar daca realizarea egalitatii de sanse intre femei si barbati este un element important in prevenirea si eliminarea inechitatilor sociale manifestate la nivelul societatii, Avocatul Poporului apreciaza ca decizia de desemnarea membrilor Cabinetului este una eminamente politica, care apartine exclusiv partidelor din coalitia de guvernare, aceasta urmand a fi confirmata printr-un vot de incredere al Parlamentului”, subliniaza Avocatul Poporului.

Institutia aminteste ca poate sesiza Curtea Constitutionala doar cu privire la continutul legilor si ordonantelor, celelalte acte ale Parlamentului excedand competentelor sale.

Mai mult despre:

Comentarii: