Speriata de revolte, Moscova anunta incheierea „mobilizarii partiale”: „Birourile militare de recrutare se inchid”

externe

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anuntat luni incheierea mobilizarii partiale in oras si inchiderea birourilor de incorporare militara, informeaza CNN.

„Potrivit informatiilor comisariatului militar al Moscovei, sarcinile pentru mobilizarea partiala, stabilite in baza decretului presedintelui si a insarcinarii Ministerului Apararii, au fost finalizate in totalitate”, a declarat Sobianin in comunicat.

„Birourile militare de recrutare se vor inchide la 17 octombrie 2022, la ora 14:00. Convocarile trimise in procesul de mobilizare la locul de resedinta si la intreprinderi inceteaza sa mai fie valabile”, se arata in declaratie.

Luna trecuta, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat „mobilizarea partiala” imediata a cetatenilor rusi. Putin a declarat intr-un discurs ca va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispozitie” si chiar a evocat spectrul armelor nucleare, daca va considera ca „integritatea teritoriala” a Rusiei este pusa in pericol.

Citeste si: Tinerii rusi ataca tot mai des cu cocktailuri Molotov centrele de mobilizare pentru frontul din Ucraina. Garda Nationala a Rusiei a trimis trupe ca sa pazeasca comisariatele militare

Rusia va trimite in Belarus, la granita acestei tari cu Ucraina, circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate si 100 de piese de artilerie si mortiere, in cadrul gruparii militare ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldati, a anuntat luni Ministerul belarus al Apararii, citat de agentia EFE.

Primele trenuri cu militari rusi au sosit sambata in Belarus, iar duminica au aterizat acolo si avioane militare rusesti.

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a anuntat saptamana trecuta ca a convenit cu omologul sau rus Vladimir Putin crearea acestei grupari, pe care a descris-o ca fiind „pur defensiva”, dupa ce a acuzat NATO ca-si sporeste prezenta militara in apropierea Belarusului si ca inarmeaza Polonia si tarile baltice.

In acest timp, la Kiev sporesc temerile ca Rusia ar putea folosi din nou Belarusul ca platforma de lansare a unei ofensive asupra nordului Ucrainei, la fel cum s-a intamplat la inceputul invaziei lansate pe 24 februarie, cand trupele ruse au ajuns pana aproape de capitala ucraineana, de unde intre timp s-au retras pentru a se concentra pe sudul si estul Ucrainei.

Noile deplasari de trupe rusesti in Belarus ar putea fi si o tactica de a forta armata ucraineana sa-si disloce trupe in nordul tarii, pentru a-i slabi potentialul in contraofensivele duse pe celelalte fronturi

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: