Speriati de front, peste 2.000 de rusi s-au oferit sa se predea Ucrainei. Unii s-au predat in avans, sunt inca pe teritoriul Rusiei

externe

Directia principala de informatii a Ministerului Apararii din Ucraina a anuntat marti ca, in ultimele saptamani, au fost primite peste 2.000 de cereri de predare din partea soldatilor rusi.

Reprezentantul serviciului de informatii militare, Andri Iusov, a declarat ca o crestere a numarului de cereri a fost observata dupa contraatacul reusit al Fortelor Armate ale Ucrainei in regiunea Harkov si dupa anuntul mobilizarii partiale in Federatia Rusa.

„Atunci nu au fost doar soldati care se aflau pe teritoriul Ucrainei ca parte a armatei de ocupatie, ci si cei care tocmai fusesera mobilizati si se aflau inca pe teritoriul Federatiei Ruse, sau rudele lor, sau chiar persoane care suspecteaza ca ar putea fi mobilizate si clarifica informatiile pentru orice eventualitate. In cateva saptamani, avem deja peste 2.000 de astfel de apeluri”, a mentionat Iusov, citat de Euromaidanpress.

Presedintele rus Vladimir Putin poate deveni ”destul periculos si nesabuit” daca se va simti incoltit in urma evolutiei nefavorabile pentru el a razboiului din Ucraina, a declarat directorul CIA, Bill Burns, intr-un interviu acordat postului CBS, citat marti de CNN.

”Putin ”are de ce sa fie ingrijorat, nu doar pentru ce se intampla pe campul de lupta in Ucraina, ci si pentru ce se intampla la el acasa (in Rusia) si pe plan international”, a remarcat Burns.

Directorul CIA a observat in special faptul ca, in pofida promisiunii facute de China in februarie pentru ”o prietenie fara limite”, Beijingul a refuzat sa ofere Moscovei sprijinul militar cerut de Putin si in plus China si-a ”controlat entuziasmul fata de modul in care Rusia duce razboiul” in Ucraina.

Provocarile tot mai mari cu care se confrunta Rusia i-au lasat lui Putin putine optiuni, facandu-l potential mai periculos, a atentionat Bill Burns.

”Un Putin incoltit, un Putin care se simte pus cu spatele la zid, poate fi destul de periculos si nesabuit”, a concluzionat directorul CIA.

Avertismentul sau vine in timp ce trupele ucrainene continua sa castige teren in contraofensiva lansata contra celor ruse in teritoriile ocupate de acestea din urma in estul si sudul Ucrainei.

Statele occidentale, SUA in special, continua sa sustina militar Kievul, furnizandu-i acestuia arme si munitii moderne care au provocat mari pierderi umane si materiale armatei ruse.

De la inceputul invaziei ruse, in februarie, Washingtonul a oferit Kievului o serie de pachete de ajutor militar ce insumeaza pana in prezent circa 16,8 miliarde de dolari.

Un nou astfel de pachet, in valoare de 625 de milioane de dolari, urmeaza sa fie anuntat curand. Acesta va cuprinde inca patru lansatoare multiple de rachete HIMARS, 16 obuziere de calibrul 155 mm si alte 16 de calibrul 105 mm, plus munitia aferenta, echipamente ce vor fi livrate din stocurile armatei americane.

Intrebat marti despre relatarile din presa conform carora Rusia s-ar pregati sa demonstreze ca este pregatita sa foloseasca arme nucleare in conflictul sau cu Ucraina, purtatorul de cuvant al presedintelui Putin, Dmitri Peskov, a raspuns ca presedintia rusa nu doreste sa ia parte la retorica nucleara raspandita de puterile occidentale si de organizatiile mass-media.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: