Spioana care a ajutat la caderea apartheidului in Africa de Sud: „Rol extraordinar in lupta impotriva rasismului”

externe

Publicatia brutanica The Guardian relateaza despre cazul extraordinar al unei femei albe din Africa de Sud care a spionat in favoarea nationalistilor de culoare in timpul apartheidului. Ea a riscat astfel sa fie arestata, torturata si incarcerata,

Sue Dobson era o femeie din clasa de mijloc, in varsta de 20 de ani, cand s-a alaturat Congresului National African (ANC) si s-a infiltrat in guvernul minoritar alb – avand chiar o relatie cu un oficial de politie pentru a obtine informatii, cu sprijinul deplin al sotului ei, un alt activist. Cand acoperirea ei a fost descoperita in 1989, a fugit in Marea Britanie, unde a cerut azil politic. Ea a fost amenintata cu moartea.

Acum, pentru prima data in 30 de ani, este pregatita sa vorbeasca public despre aventurile ei – cea a unei femei „foarte obisnuite” care a jucat un rol extraordinar in lupta impotriva rasismului.

„Tocmai pentru ca sunt un om obisnuit am putut sa fac ceea ce am facut, pentru ca nu eram suspectata… In mod ciudat, caracterul meu obisnuit a fost puterea mea”, spune Dobson.

Acum, la 59 de ani, dupa ce s-a impacat cu amintirile dureroase, ea a scris o carte de memorii care a inspirat un film chiar inainte de a fi publicata.

Accesul exclusiv la manuscris a fost acordat producatorului britanic Guy de Beaujeu, al carui palmares include Journey’s End.

Daca Dobson ar fi fost arestata, ar fi riscat pana la 15 ani de inchisoare si tortura. „Acuzatia ar fi tradare”, a spus ea. „Sefii securitatii sud-africane erau renumiti pentru modul lor barbar de interogare. Multi oameni au murit in timpul interogatoriilor. Au fost aruncati pe fereastra. Au fost batuti atat de rau incat au suferit leziuni cerebrale. Existau tehnici deosebit de dezgustatoare, cum ar fi socurile electrice la organele genitale ….”, a relatat Dobson.

„Inechitatea este ca, probabil, as fi fost batuta, dar nu la fel de grav ca pe cineva de alta culoare. Asadar, chiar si in salile de interogatoriu, rasismul a fost o problema foarte importanta”, a mentionat ea.

De-a lungul mai multor ani, Dobson a transmis informatii catre ANC in timp ce lucra ca jurnalist la un ziar care sustinea guvernul, The Citizen, si apoi ca angajat al biroului de informatii al guvernului.

Dobson si sotul ei de atunci, Peter, un analist de calculatoare, s-au implicat in ANC prin intermediul surorii sale, de asemenea activista.

In timp ce Peter accesa informatii de la companiile de aparare legate de guvernul sud-african, Dobson era pe teren, folosind scrisori cu cerneala invizibila si intalniri clandestine pentru a impartasi informatii.

Acestea erau tehnici pe care cuplul le invatase in Uniunea Sovietica, pe care o vizitase in secret pentru cateva luni de pregatire militara si de informatii.

Dobson a spus: „La acea vreme, rusii ii ajutau pe oamenii din miscarile de eliberare prin instruire. Am fost instruita in domeniul radio, al explozibililor si al informatiilor. Abilitatile mi-au asigurat supravietuirea”.

Ea a adaugat: „Indicatiile ANC au fost sa ma inflitrez cat mai mult posibil in guvern… Am trecut prin verificari de securitate. Am avut acces la ministrul afacerilor interne, l-am intervievat pe ministrul afacerilor externe, regretatul Pik Botha.”

Timp de mai multe luni, a avut o relatie cu un oficial de politie, care i-a incredintat informatii pe care ea le-a transmis catre ANC: „A fost probabil cel mai periculos moment din activitatea mea. Daca ar fi aflat cine si ce eram, nu as fi purtat aceasta conversatie. Peter era la curent cu aceasta aventura. Mi-a inteles motivatia. Nu faceam asta din motive egoiste, ci pentru ceva in care credeam cu tarie.”

Si-a impresionat superiorii guvernamentali si a fost luata in considerare pentru un post in biroul presedintelui, FW de Klerk, cand acoperirea ei a fost descoperita. Un control de securitate a descoperit legatura cumnatei sale cu ANC.

La adapostul noptii, Dobson a fugit in Botswana, unde contactele sovietice au urcat-o intr-un avion spre Londra in octombrie 1989: „Rusii mi-au salvat viata”.

Dar calvarul ei nu s-a incheiat, a avut grave probleme financiare: „Guvernul sud-african a confiscat tot ce aveam”.

De asemenea, se temea de represalii: „Am fost pazita de o echipa pusa la dispozitie de guvernul britanic, deoarece ei credeau ca exista o amenintare la adresa vietii mele. Avusesera loc cateva asasinate ale unor oficiali de rang inalt ai ANC in Europa si fusesem avertizata ca ma aflam pe o lista, ca as putea fi eliminata…”.

„Trebuia sa fim foarte atenti la lucruri precum scrisorile-bomba. Aveau o tehnica deosebit de neplacuta de a pune otrava in colete, astfel incat, daca exilatii deschideau ceva, erau otraviti. Era foarte dificil sa duci o viata normala”, a explicat fosta spioana.

Filmul – intitulat Burned, inspirat de termenul care desemneaza un spion dat in vileag – va fi filmat anul viitor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: