Spionajul SUA sufera o GREA lovitura. Casa Alba vorbeste despre „IRESPONSABILITATE”

news

Autorizatia de care beneficia Agentia americana de informatii NSA pentru colectarea de date telefonice in SUA a expirat in noaptea de duminica spre luni, iar o reinnoire a acestui program dezvaluit opiniei publice de Edward Snowden nu s-a produs, relateaza AFP.

Senatul american nu a reusit sa ajunga la un acord pentru a evita expirarea unei prevederi ce decurge din articolul 215 al Patriot Act, temeiul juridic pentru colectarea metadatelor (ora, durata, numarul apelat) asupra tuturor apelurilor telefonice din SUA.

„Din aceasta (duminica) seara, angajatii NSA care au consultat baza de date (asupra apelurilor telefonice in SUA), nu o vor mai putea face si aceasta datorita senatorului Rand Paul”, care a blocat procedura, a afirmat furios, intr-o declaratie pentru AFP, senatorul Richard Burr, presedintele Comisiei pentru informatii a Senatului.

„Patriot Act expira in aceasta seara”, a spus bucuros Rand Paul, un republican adept al libertarianismului si candidat la investitura republicana pentru alegerile prezidentiale din 2016, care a reusit sa blocheze examinarea textului, profitand de procedura legislativa complicata a camerei superioare a Congresului american.

Casa Alba a calificat drept „iresponsabila” expirarea colectarii de date telefonice, cerand Senatului sa asigure ca autoritatea legala a programului sa fie restabilita cat mai repede posibil.

„In legatura cu un subiect crucial ca securitatea noastra nationala, senatorii trebuie sa renunte la considerente partizane si sa actioneze rapid”, adauga textul.

Administratia de la Washington avertizase saptamana trecuta ca toate serverele NSA care colecteaza metadatele apelurilor telefonice americane (ora, durata, numarul apelat) vor fi oprite la 0.01 ora locala (4.00 GMT) daca Senatul nu va extinde autoritatea legala a programului.

Senatul urmeaza sa continue saptamana aceasta sa examineze textul blocat duminica seara, Rand Paul neputand sa intarzie prea mult procedura si un numar mare de senatori, deopotriva republicani si democrati, exprimandu-si deja sprijinul, scrie Agerpres.

Votul final, asteptat in decursul saptamanii care abia a inceput, ar putea deschide calea restabilirii autoritatii legale de colectare a metadatele apelurilor telefonice din SUA, potrivit AFP.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: