Spionajul ucrainean a aflat. Vasele rusesti din Marea Neagra si Marea Mediterana sunt inarmate cu 80 de rachete de croaziera Kalibr

externe

kalibr, racheta

Flotila rusa din Marea Neagra si Marea Mediterana include sase transportoare de rachete inarmate cu 80 de rachete de croaziera Kalibr, au anuntat sambata Fortele navale ale Ucrainei pe Facebook, citate de Pravda Ucraina.

„Sapte nave rusesti sunt in asteptare in Marea Neagra, dintre care una este inarmata cu patru rachete Kalibr. Doua nave rusesti sunt in asteptare in Marea Azov, unde Rusia continua sa controleze toate transporturile maritime.

In Marea Mediterana se afla 10 nave rusesti, dintre care cinci sunt  inarmate cu 76 de rachete de croaziera Kalibr”, au anuntat Fortele navale ale Ucrainei.

Fortele ucrainene s-ar putea intoarce in Crimeea pana la sfarsitul lunii decembrie, iar intregul razboi cu Rusia se va incheia pana in primavara, a declarat pentru Sky News un ministru adjunct al apararii ucrainean.

Volodimir Havrilov, general-maior in retragere, a declarat ca tara sa nu se va opri din lupta pana la victorie si a luat in calcul chiar si posibilitatea unui atac nuclear rusesc.

Ministrul a declarat ca, in opinia sa, probabilitatea unui atac atomic din partea Rusiei este scazuta, dar a precizat: „Da, ar fi o drama. Pentru toata lumea va fi doar – Dumnezeu stie ce scenariu – dar aceasta [un atac nuclear tactic] nu este [o] amenintare care sa ne opreasca sa… continuam razboiul nostru”.

In ceea ce priveste perspectiva unor discutii de pace cu Kremlinul, Havrilov a declarat ca acestea vor avea loc numai dupa ce trupele rusesti vor fi gata sa paraseasca fiecare centimetru din Ucraina, inclusiv peninsula Crimeea, pe care presedintele Vladimir Putin a confiscat-o in 2014, si portiuni din estul Ucrainei, care au fost detinute de separatistii sustinuti de Rusia in ultimii opt ani.

„Exista o decizie in interiorul societatii din Ucraina ca mergem pana la capat”, a declarat el la Londra, in timpul unei calatorii in Marea Britanie in aceasta saptamana.

„Nu conteaza ce fel de scenariu este pe masa. Oamenii au platit cu mult sange, multe eforturi pentru ceea ce am realizat deja. Si toata lumea stie ca orice amanare sau conflict inghetat este doar continuarea acestui razboi impotriva existentei Ucrainei ca natiune”, a precizat ministrul.

Trupele ucrainene, sustinute de armamentul occidental, au obtinut o victorie extrem de importanta la inceputul acestei luni, odata cu recucerirea orasului Herson, situat in sudul tarii, fortand trupele rusesti sa se retraga pe partea estica a raului Nipru. Acesta fusese singura capitala regionala cucerita de Rusia.

Intrebat daca acest succes a facut ca alte obiective sa para mai probabile, cum ar fi recucerirea Crimeei, Havrilov a spus: „Este doar o chestiune de timp si, bineinteles, am dori sa o facem cat mai curand.”

El a spus ca acest lucru ar putea fi ajutat de ceea ce se numeste un eveniment „lebada neagra” – ceva imprevizibil – care sa se intample in Rusia, cum ar fi prabusirea brusca a regimului Putin.

„Cred ca Rusia se poate confrunta cu o lebada neagra in tara lor, in interiorul Rusiei, iar acest lucru poate contribui la succesul nostru cu Crimeea”, a declarat ministrul, vorbind intr-o engleza fluenta.

A existat „si o optiune militara, de asemenea, cu un fel de combinatie de forte, resurse si altceva”. „Putem pasi in Crimeea, de exemplu, pana la sfarsitul lui decembrie. Posibil, posibil. Nu este exclus sa fie asa”, a adaugat el.

Havrilov a estimat ca trupele ucrainene vor continua sa lupte si in timpul iernii, exploatandu-si elanul, in pofida conditiilor grele, cu temperaturi scazute si epuizare. El a spus ca nu au de ales, deoarece orice pauza in operatiuni ar oferi partii ruse o sansa mai mare de a-si reface stocurile si de a aduce intariri.

„Ei sunt interesati doar sa faca o pauza in acest razboi pentru a se regrupa, pentru a aduce mai multi oameni de la patrie… acesta este visul. De aceea… nu avem dreptul sa ne oprim. Trebuie sa avansam”, a spus el.

In ceea ce priveste momentul in care razboiul se va incheia, Havrilov a declarat ca, in calitate de militari, este important sa fie pregatiti pentru o lupta lunga, daca Rusia este capabila sa se intareasca: „Bineinteles, in acest caz, razboiul va dura ceva timp. Dar sentimentul meu este ca, pana la sfarsitul primaverii, acest razboi se va incheia”.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: