externe

Spioni de rang inalt ai Chinei au fost prinsi in Taiwan: „Intentionau sa puna in pericol securitatea nationala si sa dezvolte o retea pentru institutiile militare chineze”

Un general in retragere si un ofiter superior taiwanezi au fost acuzati, vineri, pentru participarea la dezvoltarea unei retele de spioni in beneficiul Chinei, a anuntat parchetul, relateaza AFP, citata de news.ro.

Taipei si Beijing se spioneaza reciproc de la sfarsitul Razboiului Civil din China in 1949, cand nationalistii s-au refugiat pe insula dupa ce comunistii i-au infrant.

Generalul-maior, al carui nume de familie este Chien, si un locotenent-colonel, Wei, au fost acuzati de incalcarea legii securitatii nationale, a anuntat Procuratura Districtului Taipei intr-un comunicat.

Cei doi oficiali sunt acuzati ca au venit in ajutorul unui cetatean din Hong Kong, pe nume Tse, care lucreaza pentru o organizatie din provincia Guangdong, din sudul Chinei, care are legaturi cu Comisia Militara Centrala din Beijing, se mai arata in comunicat.

Tse a calatorit in Taiwan sub pretextul de a face afaceri pentru a recruta ofiteri pensionari in retragere. Le-a oferit mese si excursii ca sa il ajute sa ia legatura cu cei aflati in serviciul activ.

Chien si Wei, in special, au incercat – fara succes – sa-l recruteze pe Chang Che-ping, un oficial de rang inalt al Fortelor Aeriene care a servit ca ministru adjunct al Apararii in Taiwan in perioada iulie 2019 iunie 2021, potrivit comunicatului de presa.

”Ambii inculpati intentionau sa puna in pericol securitatea nationala si sa dezvolte o retea pentru institutiile militare chineze”, subliniaza comunicatul.

Chang Che-ping, in prezent consilier strategic al presedintelui Tsai Ing-wen, a fost suspectat anul trecut ca are legaturi cu acest caz. In cele din urma a fost chemat ca martor si nu ca acuzat.

Tse nu a mai calatorit in Taiwan dupa ce incidentul a iesit la iveala si se afla pe lista Taiwanului cu persoane urmarite.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

6 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

7 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

8 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

8 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

8 ore ago