Spitalul Judetean Suceava, condamnat definitiv sa plateasca 800.000 de euro despagubiri pentru moartea unui bebelus. Acesta s-a infectat cu trei germeni in spital

news

Spitalul Judetean Suceava a fost condamnat marti sa plateasca 800.000 de euro despagubiri pentru moartea, in 2016, a unui bebelus care s-a infectat in spital. Decizia a fost luata de Curtea de Apel Suceava si este definitiva.

Spitalul Judetean Suceava a fost gasit vinovat de judecatori pentru ucidere din culpa si condamnat la achitarea unei amenzi penale de 280.000 de lei.

Curtea de Apel Suceava a mai dispus ca cele trei parti civile din dosar (membrii familiei Manea) sa fie despagubiti de Spitalul Judetean Suceava cu suma totala de 800.000 de euro, despagubirile fiind crescute de la 650.000 de euro.

In iunie 2021, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Suceava au finalizat si au trimis in instanta dosarul celor trei bebelusi morti in 2016, dupa ce s-au nascut la Spitalul Judetean Suceava. Expertizele de specialitate au stabilit ca bebelusii ar fi murit in urma contractarii unor bacterii, de la coloana de apa a unitatii spitalicesti. Spitalul Judetean Suceava a fost inculpat in dosar pentru ucidere din culpa, in timp ce in cazul managerului de atunci, Vasile Rimbu, s-a considerat ca sunt probe suficiente pentru a fi trimis in judecata. Vasile Rimbu a avut calitatea de participant la procesul penal, scrie Monitorul de Suceava.

La unul dintre bebelusi, Teodor Alexandru Manea, s-a stabilit ca a fost infectat cu trei germeni. Cauza mortii a fost septicemia cu meningita purulenta si insuficienta respiratorie acuta, iar medicii au punctat in expertiza ca aceasta putea fi declansata de oricare dintre germeni, „extrem de agresivi pentru nou-nascut”.

Despre raspandirea infectiilor in Spitalul Judetean Suceava, expertiza a sustinut ca „exista o legatura de cauzalitate intre contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potential nosocomial, rezultat al neluarii masurilor de dezinfectie a coloanei de apa de catre administratia Spitalului Judetean de Urgenta Suceava si infectarea nou-nascutilor”.

In 2016, trei copii abia nascuti la spitalul din Suceava au murit intr-un interval de 7 luni. Unul a murit dupa 27 de ore de la nastere, altul a trait 10 zile, iar altul 13 zile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: