Sportiva din Belarus a fost salvata de bunica ei: „In drum spre aeroport m-a sunat. Mi-a spus: ‘Nu te intoarce'”

news

Sprintera din Belarus care a refuzat ordinul echipei sale de a se intoarce acasa mai devreme de la Jocurile Olimpice a dezvaluit ca a decis sa fuga dupa ce bunica ei a avertizat-o ca nu este sigur sa se intoarca.

Krystina Timanovskaya a declarat pentru BBC ca era condusa la aeroport cand bunica ei a sunat-o, spunand: „Nu te intoarce”.

Atleta primise ordin sa se intoarca acasa dupa ce si-a criticat antrenorii.

Ea se afla acum in Polonia, unde a primit o viza umanitara.

Belarusul spune ca a fost indepartata din echipa nationala din cauza starii sale emotionale. Insa sportiva de 24 de ani spune ca acest lucru nu este adevarat.

Cazul a pus din nou in centrul atentiei Belarusul, care este condus de presedintele autoritar Alexander Lukasenko din 1994. Anul trecut, protestele la nivel national fata de realegerea sa contestata au fost reprimate violent de catre fortele de securitate.

Eliminarea lui Timanovskaia a venit dupa ce sprintera s-a plans pe retelele de socializare ca a fost inscrisa in cursa de stafeta 4x400m in scurt timp, dupa ce s-a constatat ca unele colege de echipa nu erau eligibile pentru a concura.

Videoclipul a dus la critici in mass-media de stat, un canal de televiziune afirmand ca ea nu avea spirit de echipa.

Timanovskaia a declarat ca doi antrenori au intrat in camera ei si i-au spus sa isi faca imediat bagajele, gata sa se intoarca acasa. I s-a spus sa spuna ca a fost accidentata.

Sprintera a dezvaluit ca bunica ei i-a spus ca a fost ingrijorata ca s-ar putea intampla ceva rau, dupa ce a urmarit stirile locale despre situatie.

„Nu-mi venea sa cred [ca bunica mea mi-a spus sa nu ma intorc acasa], dar am intrebat: „Esti sigura?”. Iar ea a spus: ‘Da, sunt sigura’. Sa nu te intorci'”, si-a amintit ea.

„Acesta a fost motivul pentru care m-am dus la politie”.

La aeroport, Timanovskaia le-a aratat ofiterilor o cerere de ajutor tradusa pe telefonul ei, in incercarea de a evita sa fie urcata intr-un avion spre casa.

Ea a primit apoi protectie din partea politiei inainte de a fi mutata la ambasada Poloniei din Tokyo. Ea a ajuns in Polonia miercuri.

Timanovskaia insista ca nu este preocupata de politica si ca vrea doar sa se concentreze asupra carierei sale sportive. „Nu stiu nimic despre politica. Nu am fost niciodata in politica”, a declarat ea.

Sprintera a declarat pentru BBC ca ar vrea sa se intoarca in Belarus, dar ca este prea periculos in acest moment.

Sotul ei a fugit si el din Belarus si a primit o viza pentru Polonia, dar rudele ei au ramas in tara.

Ea a spus ca parintii ei sunt „OK, doar putin nervosi” si ca incearca sa evite sa se uite la reportajele televizate despre fiica lor. „Ei ma cunosc, stiu adevarul si stiu ce s-a intamplat”, a spus ea.

Ea a adaugat ca sprijinul pe care l-a primit de la oameni din intreaga lume a facut-o mai puternica.

Mai mult despre:

Comentarii: