Sportiva olimpica a reusit sa scape de regimul Lukasenko. Acum este in siguranta, sub protectia politiei din Tokyo

externe

O olimpica belarusa care a refuzat ordinul echipei sale de a se intoarce acasa mai devreme este in siguranta dupa ce a cerut protectie din partea politiei japoneze, au declarat oficialii Jocurilor, citati de BBC. Acestia spun ca sprintera Krystsina Tsimanouskaya, in varsta de 24 de ani, si-a petrecut noaptea intr-un hotel de pe aeroportul Haneda din Tokyo.

Sportiva spune ca a fost dusa cu forta la aeroport duminica pentru ca i-a criticat pe antrenori. Belarusul a sustinut insa ca „starea ei emotionala” a fost motivul pentru care a incercat sa o aduca acasa.

Republica Ceha si Polonia au anuntat deja ca sunt pregatite sa ii ofere viza sportivei. Tsimanouskaya se gandeste acum sa ceara azil in Europa.

La briefingul de presa de luni de la Tokyo, purtatorul de cuvant al Comitetului International Olimpic (CIO), Mark Adams, a declarat ca Tsimanouskaya este protejata de autoritatile japoneze. El a precizat ca agentia ONU pentru refugiati este, de asemenea, implicata.

Adams a adaugat ca oficialii Comitetului National Olimpic (CNO) din Belarus i s-a cerut un raport scris complet asupra acestei probleme. CIO si autoritatile japoneze vor avea, de asemenea, consultari suplimentare.

El a mai spus ca CIO a luat masuri impotriva comitetului din Belarus in perioada premergatoare Jocurilor, dupa protestele de anul trecut privind realegerea contestata a presedintelui tarii, Alexander Lukasenko. CIO a interzis participarea unor oficiali la jocuri, inclusiv a fiului presedintelui, pentru ca nu au protejat sportivii care s-au alaturat demonstratiilor.

Duminica, Tsimanouskaya a cerut protectia politiei la terminalul aeroportului Haneda pentru a nu fi nevoita sa se imbarce in avion, exprimandu-si temerile pentru siguranta sa daca ar fi fost returnata in Belarus.

Zborul a decolat fara ca Tsimanouskaya sa se afle la bord.

Sprintera, care trebuia sa concureze luni in proba feminina de 200 de metri, s-a plans anterior pe retelele de socializare ca a fost inscrisa intr-o alta cursa in scurt timp, dupa ce s-a constatat ca unele coechipiere nu erau eligibile pentru a concura.

Videoclipul a dus la critici in mass-media de stat, un canal de televiziune afirmand ca ii lipseste „spiritul de echipa”.

Tsimanouskaya a afirmat ca oficialii au venit in camera ei si i-au dat o ora pentru a-si face bagajele inainte de a fi escortata la Haneda. Ea spune ca a fost „presata” de oficialii echipei sa se intoarca acasa si a cerut ajutorul CIO.

„Incearca sa ma scoata din tara fara permisiunea mea”, a spus ea intr-un videoclip postat pe canalul Telegram al Fundatiei Solidaritatii Sportive din Belarus (BSSF), un grup care sprijina sportivii incarcerati sau marginalizati pentru opiniile lor politice.

CNO din Belarus a declarat ca a fost scoasa din echipa din cauza „starii sale emotionale si psihologice”.

Vorbind pentru BBC duminica, Anatol Kotau de la BSSF a declarat: „Ii este teama de represiunea asupra familiei sale in Belarus – aceasta este principala ei preocupare in acest moment”.

BSSF a fost infiintata in august 2020 pentru a sprijini sportivii in timpul demonstratiilor anti-Lukasenko.

Fortele guvernamentale au trecut la represiuni brutale dupa ce sute de mii de persoane au protestat. Unii dintre cei care au participat la proteste au fost, de asemenea, sportivi de nivel national, care au fost privati de finantare, au fost eliminati din echipele nationale si retinuti pentru ca au demonstrat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: