Sportivii rusi si belarusi vor participa la Olimpiada de la Paris sub un drapel neutru si nu vor avea voie sa defileze la ceremonia de deschidere

externe

sportivi, rusi, Olimpiada, drapel verde, fara imnul Rusiei

Sportivii rusi si belarusi nu vor avea voie sa participe la parada traditionala din cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, a anuntat marti CIO, citata de Associated Press.

In cadrul ceremoniei de deschidere din 26 iulie, mii de atleti vor calatori cu barcile pe raul Sena pe o distanta de cativa kilometri spre Turnul Eiffel, in locul paradei obisnuite a echipelor in interiorul unui stadion.

Comitetul International Olimpic a precizat ca sportivii din Rusia si Belarus, care au fost aprobati sa participe la Jocurile Olimpice in calitate de neutri, vor avea sansa doar „sa experimenteze evenimentul” – probabil urmarindu-l de langa rau.

Decizia CIO vine dupa cea a Comitetului International Paralimpic, care a anuntat in urma cu doua saptamani o interdictie pentru ceremonia de deschidere de la Paris, pe 28 august.

Rusiei si Belarusului le este interzis accesul la sporturile de echipa la Jocurile Olimpice din cauza razboiului din Ucraina, iar CIO a stabilit o procedura de verificare in doua etape pentru ca sportivilor individuali din aceste tari sa li se acorde statutul de neutru. Acesti sportivi trebuie mai intai sa fie aprobati de catre organismul de conducere al sportului lor individual si apoi de catre o comisie de evaluare numita de CIO.

Sportivii neutri nu trebuie sa fi sprijinit public invazia Ucrainei si nici sa fie afiliati cu agentii militare sau de securitate de stat. Nu este clar daca apartenenta la un club sportiv militar rusesc, cum ar fi CSKA, va fi un motiv pentru refuzul statutului de neutru.

CIO a declarat marti ca se asteapta ca aproximativ 36 de sportivi neutri cu pasapoarte rusesti si 22 cu pasapoarte belaruse sa se califice pentru Jocurile de la Paris. O decizie cu privire la faptul daca acestor sportivi li se va permite sa participe la ceremonia de inchidere din 11 august va fi luata „intr-o etapa ulterioara”, a precizat CIO.

Eventualele medalii castigate de sportivii neutri nu vor fi luate in calcul ca grup colectiv in clasamentul general al medaliilor. CIO a dezvaluit, de asemenea, detalii despre steagul de inlocuire in culoarea verde care va fi folosit pentru sportivii neutri la ceremoniile de decernare a medaliilor, unde va fi interpretat un imn compus special, fara versuri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: