Spre deliciul brutarilor, bagheta frantuzeasca intra in patrimoniul imaterial al umanitatii

life

Bagheta frantuzeasca a intrat, miercuri, in patrimoniul imaterial al umanitatii, care include deja aproximativ 600 de traditii din peste 130 de tari, potrivit Reuters.

Aceasta „sarbatoreste stilul de viata francez: bagheta este un ritual zilnic, un element structurant al mesei, sinonim cu impartasirea si convivialitatea”, a spus directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.

Painea pufoasa, alungita, cu o crusta crocanta, este un simbol al Frantei in intreaga lume si este o parte importanta a dietei franceze de cel putin 100 de ani.

Desi consumul de baghete a scazut in ultimele decenii, Franta inca produce in jur de 16 milioane de bucati pe zi – adica aproape 6 miliarde de baghete pe an – conform unei estimari Fiducial din 2019.

Facut numai cu faina, apa, sare si drojdie, aluatul de bagheta trebuie sa se odihneasca 15 pana la 20 de ore la o temperatura intre 4 si 6 grade Celsius, conform Confederatiei Franceze a Brutarilor, care lupta pentru a-si proteja piata de brutarii industriale.

Daca ingredientele sunt mereu aceleasi, fiecare brutarie are propriul ei stil, iar in fiecare an au loc concursuri la nivel national pentru a gasi cea mai buna bagheta din tara.

Miturile abunda cu privire la originile acesteia. O legenda spune ca brutarii lui Napoleon Bonaparte au inventat forma alungita pentru ca trupele sa o care mai usor, in timp ce o alta legenda presupune ca de fapt un brutar austriac pe nume August Zang a inventat bagheta.

„250 de grame de magie si perfectiune in viata noastra de zi cu zi. Un mod de viata francez. Ne luptam de ani de zile cu brutarii si lumea gastronomiei pentru recunoasterea acesteia. Bagheta este acum patrimoniu imaterial UNESCO!”, a salutat presedintele Emmanuel Macron decizia pe Twitter.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: