politica

Spre disperarea PSD, negocierile se vor finaliza cu succes. Florin Citu: „Terminam duminica, cel tarziu luni”

Ministrul Finantelor, Florin Citu, sustinut de PNL pentru functia de premier in viitorul guvern, a anuntat, sambata, ca programul de guvernare al coalitiei PNL-USR PLUS-UDMR va fi finalizat duminica, cel tarziu luni.

„Doua treimi dintre capitolele de guvernare au fost deja agreate de echipele celor trei partide. Ne-am asigurat ca sunt masuri care pot fi implementate curand cu impact imediat pentru Romania. Din estimarile noastre, cred ca terminam maine (duminica – n.r.) sau cel tarziu luni si apoi sa avem un guvern investit cat mai curand si sa putem sa implementam aceste masuri”, a spus Citu.

El a precizat ca sambata s-a discutat despre finante, fonduri europene si digitalizare, iar duminica discutiile se vor axa si pe sanatate si justitie.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a adaugat ca functiile de demnitate publica, fiind de raspundere politica, vor fi exercitate de reprezentanti ai partidelor din coalitie, dar cele aflate in zona administrativa vor fi ocupate „prin concurs organizat transparent”.

„Exista acele institutii care sunt conduse de persoane care detin functii de demnitate publica, adica de secretar de stat, subsecretar de stat – aceste functii de demnitate publica sunt functii politice, de raspundere politica si normal ca ele vor fi exercitate de reprezentanti ai formatiunilor politice din cadrul coalitiei de guvernare. In ceea ce priveste palierul administrativ de functie publica, atat la nivel national, cat si la nivelul structurilor din teritoriu care pot fi regionale sau la nivel judetean, sustinem o modificare clara a legislatiei (…) astfel incat toate functiile publice sa fie ocupate printr-un concurs organizat transparent la care sa poata participa oricine indeplineste conditiile de participare si selectia sa fie obiectiva astfel incat cei mai buni sa ocupe functiile publice”, a declarat Orban, la finalul unei noi runde de negocieri pe marginea programului de guvernare.

El a precizat ca, in cadrul discutiilor de sambata, reprezentantii partidelor din coalitie au definit „arhitectura institutionala guvernamentala si (…) modul de gestiune al pozitiilor de raspundere pe palierele 2 si 3 ale guvernarii”.

„Fiind un guvern de coalitie, am discutat si asupra detaliilor de functionare in interiorul Guvernului, in interiorul ministerelor intre ministri, secretari de stat, presedinti de agentii. De asemenea, am finalizat o orientare asupra modului in care urmeaza sa fie definite pozitiile de rang 2 si 3 din structura Guvernului”, a adaugat liderul PNL.

Copresedintele USR PLUS, Dacian Ciolos, a mentionat ca nu vor fi impartite si nici nu vor fi transformate in sinecuri politice posturile de responsabilitate administrativa din institutiile si structurile deconcentrate.

„Vreau sa va asigur ca nu vom imparti si nu vom transforma in sinecuri politice posturile de responsabilitate administrativa, in institutiile si structurile deconcentrate, in acele agentii care sunt conduse de directori generali care sunt functionari publici si trebuie numiti prin concurs. Vom clarifica si Guvernul va clarifica in perioada urmatoare separarea asta clara. Noi astazi nu am discutat, nu am impartit sinecuri, am discutat doar despre acele agentii si autoritati care au in fruntea lor demnitari si care trebuie numiti cu un mandat”, a spus Ciolos.

In ceea ce priveste portofoliile viitorilor vicepremieri, el a precizat ca acestea vor fi stabilite in momentul prezentarii structurii Executivului.

„Va exista o legatura intre continutul programului de guvernare, unde aliniem programele de guvernare ale celor trei partide, si ceea ce va face Guvernul la nivel de ministri, de secretari de stat si la nivelul acestor agentii conduse de demnitari. Vicepremierii, (portofoliile – n.r.) – vom stabili cand vom prezenta structura Guvernului, mai trebuie discutat in partide desemnarile de candidati de ministri pentru portofoliile negociate”, a adaugat Dacian Ciolos.

In context, copresedintele USR PLUS, Dan Barna, a afirmat ca obiectivul celor trei partide este sa existe un guvern pana la Craciun sau intre Craciun si Revelion.

„Nimeni nu e pe deplin fericit, nimeni pe deplin nefericit, suntem acolo unde trebuie sa fim la momentul acesta, progresele sunt semnificative, practic speram ca maine sau la finalul zilei sau luni vom avea finalizat programul de guvernare. (…) E un sentiment de oboseala la momentul acesta, dar si un sentiment de progrese reale care s-au facut si ieri si astazi. Este obiectivul pe care il avem cu totii in vedere (sa existe un guvern – n.r.) pana la Craciun sau intre Craciun si Revelion”, a spus Barna la finalul discutiilor privind programul de guvernare al coalitiei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Dan Voiculescu se da cu Firea. Sondaj la Antena 3, Piedone este trantit pe locul 2, de la 40% a fost adus la 28%

Antena 3 a prezentat, joi seara, un sondaj ARA din care rezulta ca Gabriela Firea…

3 ore ago

42 de persoane au fost evacuate in urma prabusirii unei strazi in Slanic. Situatia este in permanenta monitorizata

Peste 40 de persoane au fost evacuate, joi, din zona in care s-a surpat o…

6 ore ago

Prea stridenta! Un tribunal german dispune inlaturarea unei statui colorate dintr-un cimitir

De trei ani, o disputa intre comunitate si parintii unui tanar decedat din orasul german…

6 ore ago

„Rezultat final bun”: 130 de balene au fost salvate dupa ce au esuat pe o plaja din Australia de Vest. Cel putin 28 au murit

O operatiune dramatica de salvare a vietii a peste 100 de balene-pilot esuate pe o…

6 ore ago

Carti care contin arsenic, izolate la Biblioteca Nationala a Frantei

Patru carti au fost izolate in Biblioteca Nationala a Frantei din cauza ingrijorarii ca ar…

6 ore ago