externe

Spre furia Moscovei, rachete S-300 sunt acum in drum spre fortele Ucrainei. Rachetele au fost donate de Slovacia. Moscova a anuntat ca nu va permite ca acestea sa ajunga in Ucraina

Slovacia a trimis deja Ucrainei un sistem de aparare antiaeriana cu rachete S-300, la doar cateva zile dupa ce Rusia a avertizat ca aceasta livrare ar fi o tinta legitima.

Volodimir Zelenski facuse saptamana aceasta un apel disperat pentru „arme, arme, arme” pentru a ajuta la respingerea atacului militar rusesc. Luna trecuta, in fata legislatorilor americani, presedintele ucrainean a mentionat rachetele S-300 atunci cand a pledat pentru sisteme de aparare care sa permita Ucrainei sa ‘inchida cerul’ avioanelor de razboi si rachetelor Kremlinului.

Prim-ministrul  slovac Eduard Heger a confirmat vineri ca trimis rachetele S-300 catre Ucraina, informeaza Daily Mail: ‘Pot confirma ca Slovacia a donat Ucrainei sistemul de aparare aeriana S-300 pe baza cererii acesteia de a ajuta la autoaparare din cauza agresiunii armate din partea Federatiei Ruse’.

Heger, aflat vineri in vizita la Kiev, a declarat, de asemenea, ca propria aparare a Slovaciei este asigurata. El a spus: „Donarea sistemului nu inseamna ca Republica Slovaca a devenit parte a conflictului armat din Ucraina”.

El a adaugat ca apararea Slovaciei ‘va fi intarita in zilele urmatoare de un sistem suplimentar de aparare antiracheta din partea aliatilor nostri’.

Livrarea are loc in contextul in care Rusia a efectuat vineri un alt atac salbatic, ucigand cel putin 39 de civili, inclusiv patru copii, intr-o gara din estul Ucrainei.

Trupele rusesti s-au retras acum din principalele orase din centrul tarii si isi reorienteaza eforturile spre Donbas

Livrarea are loc la doua saptamani dupa ce Rusia a declarat ca va ataca lanturile de aprovizionare cu sisteme de aparare antiaeriana S-300.

Serghei Lavrov a avertizat ca Moscova ‘nu va permite’ transferul rachetelor, care ar fi considerate o ‘tinta legitima’.

La vremea respectiva, Bratislava a declarat ca va furniza Ucrainei sistemul de rachete antiaeriene de fabricatie ruseasca doar cu conditia ca aceasta sa primeasca alte rachete pentru a evita un decalaj de securitate al NATO.

Heger a mentionat ca Slovacia furnizeaza sistemul de aparare ‘Ucrainei si cetatenilor sai nevinovati in speranta ca acest sistem va ajuta la salvarea vietilor a cat mai multor ucraineni nevinovati’.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

INTERVIU Remus Stefureac (INSCOP), despre sondajele care se bat cap in cap: „Tentativele de manipulare se intorc impotriva celor care le initiaza”

La mai putin de o luna pana la alegerile locale si europarlamentare din iunie, spectrul…

14 minute ago

Simion (AUR) ameninta dupa atentatul din Slovacia: „Nu m-ar mira daca aceste gesturi extreme o sa fie copiate inclusiv la noi in tara”

Liderul AUR, George Simion, sustine intr-o postare pe blogul lui ca atentatul impotriva premierului slovac…

55 de minute ago

Dupa autostrada suspendata a lui Oprescu, Gabriela Firea le promite bucurestenilor ca le va face metrou pana in Voluntari

Candidatul PSD pentru Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, 16 mai, ca solutia pentru…

2 ore ago

Politia Capitoliului din Washington D.C. investigheaza prezenta unei pungi cu cocaina in sediul institutiei

Politia Capitoliului american (USCP) a anuntat miercuri ca investigheaza descoperirea unei pungi cu cocaina in…

53 de minute ago

Microsoft cere relocarea unor angajati din China, pe fondul tensiunilor dintre China si SUA. Este vorba deste sute de oameni

Microsoft le cere unora dintre angajatii sai din China sa ia in considerare posibilitatea de…

46 de minute ago

Parlamentul estonian a adoptat o lege care permite confiscarea activelor rusesti ca daune de razboi in folosul Ucrainei

Deputatii estonieni au adoptat miercuri un act care permite utilizarea activelor rusesti inghetate in cadrul…

O oră ago