Sprijinul rusilor pentru razboiul din Ucraina se prabuseste, potrivit unui sondaj. Tot mai multi rusi cer retragerea trupelor din Ucraina

externe

moscova, rusia

Sprijinul pentru razboiul din Ucraina in Rusia a ajuns la cel mai scazut nivel, potrivit unui sondaj recent, relateaza Euronews.

Sondajul independent Chronicles a constatat ca numarul rusilor care sustin pe deplin invazia s-a redus aproape la jumatate din februarie 2023. Cei care sunt in favoarea pacii depasesc cu mult numarul vocilor pro-razboi, fiind mai multi rusi care sustin retragerea trupelor din Ucraina.

Discutand rezultatele, Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) a aratat ca decidentii de la Kremlin sunt „probabil ingrijorati” de modul in care schimbarea atitudinii fata de razboi ar putea afecta alegerile prezidentiale rusesti din 2024.

Grupul de reflectie cu sediul in SUA a sustinut ca Vladimir Putin isi va centra campania de realegere pe „presupusa stabilitate interna a Rusiei si pe cresterea criticilor la adresa Occidentului, in loc sa se concentreze pe razboi”.

Chronicles, fondata de politicianul rus de opozitie Aleksei Miniailo, afirma ca sondajele sale ofera o imagine exacta a opiniei publice. Grupul de cercetare cu sediul la Moscova a adresat o serie de intrebari unui numar de 1.199 de adulti din intreaga Rusie, in cadrul unui sondaj telefonic intre 17 si 22 octombrie.

Acesta a constatat ca numarul principalilor sustinatori ai razboiului – cei care isi exprima aprobarea „consecventa” fata de razboi si doresc ca invazia sa continue pana cand isi va atinge obiectivele – a scazut de la 22% in februarie 2023 la 12% in octombrie.

Sondajul realizat de Chronicles a aratat ca 40% dintre rusi sustin retragerea trupelor din Ucraina fara ca obiectivele razboiului sa fie atinse. Aceasta cifra a ramas constanta pe tot parcursul anului 2023.

33% s-au declarat impotriva iesirii din Ucraina si doresc ca razboiul sa continue, desi acest numar a scazut constant de la 47% in februarie, la 39% in iulie.

Unul dintre motivele pentru care sprijinul pentru razboi este in scadere ar putea fi faptul ca rusii se simt din ce in ce mai afectati si vad un viitor mai sumbru din cauza consecintelor invaziei, dupa cum a aratat un sondaj separat.

Sondajul realizat de Chronicle a confirmat acest lucru, constatand ca 44% dintre respondenti au inregistrat o scadere a veniturilor familiei.

Putin a anuntat saptamana aceasta o crestere semnificativa a cheltuielilor militare, aproximativ 30% din bugetul tarii urmand sa fie directionat catre fortele armate in 2024.

Sondajul a aratat, de asemenea, modul in care situatia are un impact asupra vietii oamenilor.

Mai mult de jumatate din populatia rusa (52%) s-a confruntat recent cu anxietate sau depresie, de la aproximativ o treime (32%) in martie 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: