news

SRI anunta cum poate sa inchida site-uri: „Le inchidem cu ajutorul ANCOM, al Directoratului National de Securitate Cibernetica. In multe situatii nici nu se stie ca suntem noi in spate”

Directorul al Centrului National Cyberint, generalul SRI Anton Rog, a explicat intr-un interviu cum poate interveni pentru a inchide site-uri care ataca „ordinea constitutionala”.

„Daca acea campanie e de dezinformare, de influenta, un atac hibrid la ordinea constitutionala, adica influenteaza alegerile – inseamna ca vointa electoratului, parte din Constitutie, e schimbata – atunci noi ne folosim toate mijloacele si forta de care dispune un serviciu de informatii pentru a elimina acea amenintare.

Ce inseamna? Contracaram campania in online. Daca discutam de o agentie de informatii sau site-uri le punem jos, le inchidem cu ajutorul ANCOM, al Directorarutului National de Securitate Cibernetica. In multe situatii nici nu se stie ca suntem noi in spate, ca noi am facut toata treaba: mergem la institutiile cu atributii legale de a inchide, le furnizam toate informatiile si ele iau acele masuri. Daca ajungem si la persoane daca stim sigur ca fac treaba aia luam mandat de securitate nationala semnat de director, avizat de procuror, semnat de procurorul general, aprobat de un judecator”, a declarat generalul SRI.

Reactia generalului SRI a venit in urma unei intrebari legata de campaniile da fake news derulate online, la alegerile din 2020, de liderii AUR.

Cum a sunat intrebarea moderatorului: ”Daca un partid X, sau AUR, s-a folosit de social media in 2020 printr-o agentie aparent necunoscuta din Iasi, daca exista argumente, dovezi ca cineva care participa activ la un proces electoral, e finantat, sau are consultanta de la cineva vazut ca potential dusman si foloseste respectivele informatii pe social media, care e mandatul cyberint?”.

”Noi n-avem voie sa facem politica. Ramanem la X (numele partidului – n.red.). Mandatul e simplu: legea 51/91 privind securitatea nationala. Pe 14 martie 2023, dupa ce a fost atacata la CCR legea securitatii si apararii cibernetice – CCR e o curte care vad ca acum tine cu Romania, nu mai tine cu alte lucruri – a declarat legea constitutionala in integralitatea sa. Asa ca acum avem legea 58/2023, care la un articol a modificat si legea 51. La articolul 3 s-au adaugat 3 litere. Litera p se refera la actiuni hibride, dezinformare care schimba ordinea constitutionala. Daca discutam de alegeri, ne aflam in aceasta situatie

Deci din 14 martie avem lege care ne obliga sa actionam. Ce face centrul Cyberint in aceasta situatie?

Un astfel de mandat il putem obtine in mai putin de o ora. Avem sisteme electronice, nu se mai intampla nimic pe hartie. In SRI managementul tuturor documentelor e exclusiv electronic din 2012. Serviciul e cu 10-20 de ani inaintea societatii tehnologic si in multe feluri, cum e si normal si sanatos la cap”, a mai spus generalul SRI, citat de G4Media.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Decizie majora privind contractele de munca. ICCJ a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz

Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se…

23 de minute ago

Candidat PSD, retinut de DGA dupa ce a incercat sa mituiasca doi politisti cu 3.000 de lei

Un fost primar al comunei Pogana, Marcel Gifu, actual candidat PSD pentru un nou mandat…

19 minute ago

Este oficial: Rusia a declansat un razboi electronic de bruiaj pe teritoriul Romaniei, afectand semnalele GPS din Moldova din Dobrogea

Rusia a declansat un razboi electronic nu doar in partea de nord a continentului, vizand…

2 ore ago

„Marea conventie patriotica” de la Madrid. Principalele declaratii ale liderilor extremei drepte: „Patriotii sa ocupe Bruxelles-ul”

Lideri internationali de extrema dreapta, printre care Marine Le Pen din Franta, Viktor Orban din…

35 de minute ago

„Nu voi mai bea niciodata apa de la robinet”. Zeci de persoane din Marea Britanie s-au imbolnavit dupa ce au baut apa contaminata cu un mic parazit

Cel putin 46 de persoane din Brixham (Marea Britanie) si zone invecinate au fost confirmate…

2 ore ago