SRI i-a prins pe presupusii membri AUR care au amenintat-o cu moartea pe Maia Morgenstern. Unul este din Bucuresti, celalalt din Timis

news

Brigada Antiterorista a SRI, in colaborare cu Politia Romana, a identificat doua persoane care au lansat amenintari antisemite cu moartea la directoarei Teatrului Evreiesc de Stat, Maia Morgenstern.

UPDATE Un tanar de 25 ani din Bucuresti, cu afectiuni psihice, a fost condus la o sectie de politie si este cercetat de autoritati in cazul amenintarilor cu moartea transmise actritei Maia Morgenstern, anunta Inspectoratul General de Politie. Un echipaj de politie, insotit de mama tanarului, s-a deplasat la domiciliul sau pentru a ridica echipamentul informatic folosit de tanar, urmand a fi predat de bunavoie de aceasta, potrivit comunicatului citat.

„In continuarea cercetarilor efectuate in cauza privind mesajele de amenintare adresate doamnei Maia Morgenstern si Teatrului Evreiesc, au fost efectuate investigatii pentru identificarea persoanei care a trimis mesajul, in colaborare cu SRI – Brigada Antiterorista, fiind stabilita posibila adresa electronica IP, utilizata pentru transmiterea mesajelor”, se arata intr-un comunicat al IGPR.

Politia a precizat ca au fost identificate doua persoane banuite, una pe raza judetului Timis, iar alta pe raza municipiului Bucuresti si ca in prezent se fac verificari la domiciliile lor, pentru clarificarea situatiei de fapt.

„Situatia in cauza este analizata si la nivelul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si DIICOT, in vederea stabilirii de elemente specifice unui act terorist, urmand a se dispune in consecinta”, conform IGPR.

Citeste si: Reprezentantul Guvenului pune punctul pe i: ”AUR, grupare neo-fascista. Parlamentari ai AUR elogiaza criminali de razboi de la tribuna Parlamentului incurajand astfel actiunile antisemite”

Actrita Maia Morgenstern a anuntat sambata ca a primit amenintari cu moartea din partea unui indivind care sustine ca face parte din „partidul AUR”. Amenintarile, extrem de urate, au fost semnate „Din partea partidului AUR”.

„Iata ce primesc de sarbatoare de Pesach. Cu ocazia Zilei Teatrului”, a anuntat scuty Maia Morgenstern. Mesajul a fost trimis pe adresele de e-mail ale Teatrului Evreiesc.

Maia Morgenstern a povestit recent ca a trebuit sa suporte un apelativ antisemit in timpul unei intalniri la care au participat directori de teatre si de institutii de cultura.

„Concret, am fost invitata oficial la o intrunire pentru directori de teatre si institutii publice de cultura, sub genericul: Vocea teatrului licean bucurestean. Lucru mare, oficiali. Chestiuni importante la ordinea zilei. Ajung cu cateva minute mai devreme. Directori, consilieri, reprezentanti… Pasesc zambitoare catre colegii mai mari, sa-i salut, sa le dau binete. Si iata ce-mi aud urechile: ‘Hai s-o facem asa, jid…’ – ooops, eu n-am voie sa scriu cuvantul acela (ca-mi sterge FaceBook postarea), este permisa doar pronuntarea…

Am incremenit. Ce-ati spus? Raspunsul a venit promt, relaxat: ‘Hai, nu te mai supara. Am spus asa in gluma…’ Nu, nu pot sa nu ma supar! Nu cand il pronunta oameni de cultura. Nu cand este pronuntat intr-un cadru oficial. Si nimeni n-a parut deranjat. In afara de mine, caci am ajuns, normal, sa ma simt eu deplasata ca m-a lovit o scirba fara margini. Nu. Nu accept! E grav. E urat. Sunt ranita. Tremur”, a scris Maia Morgerstern.

In urma publicarii acestui mesaj, chiar si ambasadorul Israelului in Romania a tinut sa ia atitudine.

Mai mult despre:

Comentarii: