SRI ridiculizeaza o noua decizie anuntata de liderii PSD. CEX al PSD o pune inca de la inceput pe Dancila intr-o postura penibila

news

Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, sustine ca institutia nu da avize pentru numirea ministrilor, precizand ca Serviciul transmite, fara solicitare, doar informatii privind securitatea nationala, beneficiarilor legali.

„Asa-zisa dezbatere despre ‘avizele’ SRI pentru noul Guvern este un non-subiect. Exista vreo lege care ne obliga sa dam aviz pe o numire a unui ministru? Nu! Dar dam totusi vreun aviz? Nu! Dam date daca ne solicita vreun beneficiar legal, iar acele date sunt exclusiv date pe care noi le putem culege potrivit legii! Deci, date privind securitatea nationala. Unde scrie asta in lege?

Conform Legii 14/1992, de organizare si functionare a SRI, la art.4: la cererea conducatorului institutiei publice, SRI verifica si ofera date cu privire la persoanele care urmeaza sa ocupe o demnitate publica. Daca nu ne solicita nimeni, noi informam totusi pe cineva? Doar daca avem informatii privind securitatea nationala. Cui trimitem? Beneficiarilor legali, in functie de responsabilitatile lor, si parchetelor, dupa caz. Unde scrie asta in lege? SRI are obligatia de a transmite beneficiarilor legali informatii referitoare la amenintari la adresa securitatii nationale (Legea 51/1991, art.3 corborat cu art.11)”, sustine purtatorul de cuvand al SRI, Ovidiu Marincea.

Precizarile din partea institutiei vin dupa ce, CExN al PSD a decis, la ultima sedinta, ca viitorul premier PSD, respectiv Viorica Dancila, sa nu mai solicite avize de la serviciile de informatii in ceea ce priveste ministrii din Cabinet, a precizat, joi, pentru Mediafax, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu

Si liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, a precizat, joi, ca premierul desemnat, Viorica Dancila, nu va folosi avizele eventual negative ale serviciilor de informatii ca justificare pentru a refuza numiri in Guvern.

„Eu am spus legat de secretarii de stat – pentru ca ei erau in mana primului ministru si a Guvernului ca numire, secretarii de stat, subsecretarii de stat, sefii de agentii si asa mai departe. Si acolo puteau aparea asemenea chestiuni. Cum sa-mi spuna mie, senator, cineva ‘Domn’e, nu puteti sa-l puneti pe ala ministru pentru ca uite serviciul cutare de informatii spune ca ar fi ceva in neregula?’”, a spus Serban Nicolae la Antena 3.

El a aratat ca in niciun caz premierul desemnat Viorica Dancila nu va folosi un asemenea motiv, respectiv o asemenea justificare pentru a refuza o numire.

„Procedura e nelegala, nu ai cum sa faci asa ceva institutional – daca ai suspiciuni de savarsire a unor fapte penale te adresezi procurorului, daca exista vulnerabilitati in legatura cu siguranta nationala, informezi cu date certe in asa fel incat sa nu ne trezim, dupa, cu un instrument de santaj”, a adaugat Serban Nicolae.

Parlamentarul a aratat ca e posibil ca acest sistem sa fi existat in timpul mandatelor de sef al statului exercitate de Traian Basescu.

„E foarte posibil ca pe vremea lui Basescu acest sistem sa fi fost institutionalizat in asa fel incat Basescu sa poata sa uzeze discretionar de asemenea informatii si sa spuna ‘Ala da, ala nu’”, a adaugat Serban Nicolae.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: