„SRI vrea sa-mi faca de petrecanie”. Si Buscu, consilierul lui Dragnea, afirma ca se urmareste asasinarea sa

politica

Doru Buscu, consilier al lui Liviu Dragnea, sustine ca o masina a SRI a intrat in masina sa. El a publicat o scrisoare deschisa adresata directorului SRI, Eduard Hellvig, in care afirma ca serviciul urmeaza sa-i faca “de petrecanie”.

„Nu e prima data cind sint avertizat ca am sarit calul si ca urmeaza masurile. E poate a zecea, daca nu a unsprezecea oara anul acesta. Oameni din nucleul dur al SRI si citiva inchipuiti din jur, fara stirea directorului, desigur, isi dau aere de lichidatori. Isi pun mintea si intreaga stiinta a sigurantei nationale cu un biet jurnalist de satira, citit de putini si injurat de multi. Grav in toata aceasta risipa de energie nu e discursul lor cocosesc, ci felul neconstitutional si ilegal in care concep “distrugerea” mea. SRI nu are pirghii legale de pedeapsa nici in ANAF, nici in parchete si nici in alte servicii secrete. Doresc sa va aduc la cunostinta toate aceste proiecte, domnule director, inainte ca ele sa va ia pe nepregatite.

As zice ca SRI n-are atributii nici in intimidarea oamenilor pe sosele, intrind cu masina de filaj in masina obiectivului filat, asa ca pun aceste evenimente pe seama prostiei agentului, care s-a apropiat prea mult de tinta in timp ce verifica mesageria WhatsApp. Datele complete despre incidentul cu autoturismul sub acoperire, cu doua rinduri de numere, legendat la MApN, la Marele Stat Major al Fortelor Aeriene, care mi-a indoit portiera in luna decembrie, vi le transmit, daca doriti, in privat, ca sa nu deconspiram celelalte intelesuri ale securitatii nationale”, afirma Buscu in scrisoarea publicata in Catavencii.

Mai multi jurnalisti cunoscuti au informat ca Doru Buscu este consilier neoficial al lui Liviu Dragnea. Anul trecut, Doru Buscu a incasat lunar peste 50.000 de euro de la PSD prin intermediul a doua firme detinute de consultantul oficial al lui Dragnea, Horia Mihalcescu (Kirchhoff Consult SRL), si de niste apropiati ai fostului ministru Vasile Dincu (International Brand Consultants SRL).

Scrisoarea lui Doru Buscu catre seful SRI

Domnule Eduard Hellvig,

Serviciul secret pe care il conduceti si pe al carui frontispiciu scrie, intr-o latina controversata, “Patria a priori” urmeaza sa-mi faca “de petrecanie”, orice ar insemna lucrul asta. Presupun, din cite ii cunosc pe batrinii lupi care mi-au purtat simbetele si pe vremea regimului Basescu, ca ar trebui sa ma astept la vechea combinatie interceptari-filaj-amenintari-ANAF-parchet-stenograme-presa, iar asta vorbeste destul de critic despre capacitatea lor de evolutie. Sint oameni din cercul dumneavoastra – cerc din care eu sper sincer ca dumneavoastra sa fi lipsit – si de aceea incerc sa le-o iau inainte spunindu-va ce pun la cale.

Nu e prima data cind sint avertizat ca am sarit calul si ca urmeaza masurile. E poate a zecea, daca nu a unsprezecea oara anul acesta. Oameni din nucleul dur al SRI si citiva inchipuiti din jur, fara stirea directorului, desigur, isi dau aere de lichidatori. Isi pun mintea si intreaga stiinta a sigurantei nationale cu un biet jurnalist de satira, citit de putini si injurat de multi. Grav in toata aceasta risipa de energie nu e discursul lor cocosesc, ci felul neconstitutional si ilegal in care concep “distrugerea” mea. SRI nu are pirghii legale de pedeapsa nici in ANAF, nici in parchete si nici in alte servicii secrete. Doresc sa va aduc la cunostinta toate aceste proiecte, domnule director, inainte ca ele sa va ia pe nepregatite.

As zice ca SRI n-are atributii nici in intimidarea oamenilor pe sosele, intrind cu masina de filaj in masina obiectivului filat, asa ca pun aceste evenimente pe seama prostiei agentului, care s-a apropiat prea mult de tinta in timp ce verifica mesageria WhatsApp. Datele complete despre incidentul cu autoturismul sub acoperire, cu doua rinduri de numere, legendat la MApN, la Marele Stat Major al Fortelor Aeriene, care mi-a indoit portiera in luna decembrie, vi le transmit, daca doriti, in privat, ca sa nu deconspiram celelalte intelesuri ale securitatii nationale.

De ce ma vor apropiatii dvs. “rezolvat”, “distrus” etc.? De obicei, voiau asta cind le-o cerea seful, ca urmare a sustinerilor mele publice legate de SRI sau de presedintele in exercitiu. Aici as zice ca exista motive destule sa fiu facut tinta, fiindca de multi ani scriu si vorbesc despre ilegalitatile savirsite de serviciu in spatiul drepturilor si libertatilor individuale, de la interceptarile ilegale pina la abuzurile confirmate de proaspat dezvaluitele protocoale. Asta e, sa zicem, partea istorica a urii. Cealalta parte, mai recenta, presupun ca decurge din taierea bugetului SRI.

Am spus in repetate rinduri – in gazeta si la televizor – ca SRI, ale carui periculoase practici le-am cunoscut de-a lungul anilor, ar trebui readus in spatiul sau nominal prin doua cai: modificarea legii de functionare si redimensionarea bugetului. Pentru ca umbra extraconstitutionala pe care SRI o arunca asupra democratiei sa fie diminuata e necesar, am spus-o mereu, ca aceste masuri sa fie luate. Eu am spus-o, eu am auzit-o, au spus-o si multi altii, mai importanti decit mine, dar partidele de la guvernare au marit bugetele si au lasat legea neschimbata. Dupa mine, au facut asta fiindca sint santajate, prin oamenii lor, de Servicii, dar nu despre asta vorbim acum.

Acum vorbim despre faptul ca nu eu am taiat bugetul SRI. N-a ajuns presa atit de ascultata incit sa i se uite Guvernul in gura. Poate ca apropiatii dvs., domnule director, au deschis televizorul cind eu imi faceam numarul si, cu imaginatia sleita de planuri negre, au tras concluzia asa cum trag plutoanele de executie. De aceea, va sfatuiesc sa-i rugati sa aiba rabdare. Nu cred ca le va taia cineva bugetul, fiindca in PSD si ALDE nu se gaseste atita curaj. Ultimele zece bugete ne demonstreaza ca toate taierile au sfirsit in cresteri.

Am vrut pe aceasta cale, domnule director, sa va pun la curent cu practici de care sper ca sinteti strain. In continuare, institutia pe care o conduceti face politica, si n-ar trebui sa faca. SRI se joaca cu legea, iar, mai nou, iata, si cu violenta. Ameninta, intimideaza si planuieste actiuni impotriva unor tinte individuale care ies din spatiul atributiilor sale. Nu asta e calea pe care un tinar director se cade sa-si indrume serviciul, nu e asta spiritul nord-atlantic despre care tot auzim.

Nu e usor sa conduceti un asemenea monstru, dar ideea e ca noua un monstru nu ne face trebuinta. Vrem un serviciu decent, profesionist si, daca se poate, mai ieftin.

Eu, unul, inteleg drama bugetului SRI si consecintele ei asupra unor pensionari sau ofiteri de merit. Nu e insa o problema politica, ci una manageriala. Efectivele nu sint imperative, doar misiunea generala a serviciului e. Combinatiile contabile din burta SRI cad in sarcina managementului, a directorului si a oamenilor lui. Numai ca, atunci cind intre patrie si datorie se amesteca politica si promisiunile facute unui presedinte sau altuia, socotelile se strica.

Atit, deocamdata, domnule Hellvig, in ideea ca vestile despre mine sa nu va prinda pe picior gresit. Amintiti-le lupilor care planuiesc actiuni ilegale ca, din cite imi dau seama, nu sint nici terorist si nici nu desfasor genul de activitati incadrabile in domeniul de competenta al SRI.

In rest, va asigur ca ramin acelasi critic neobosit al metodelor, spiritului si bugetului SRI pina in ziua cind ele vor fi pe masura sloganului cu care va mindriti.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: