Ca pe stadion. Premierul Orban, huiduit puternic de parlamentarii PSD. Pesedistii au batut cu pumnii in mese

politica

Premierul Ludovic Orban a fost puternic huiduit in momentul in care a intrat in sala de plen a Parlamentului la dezbaterea motiunii de cenzura.

De asemenea, pesedistii au batut cu pumnii in mese.

Orban a intarziat 15 munite intrucat a sustinut o declaratie de presa in care a explicat de ce a adoptat, marti, 25 de ordonante de urgenta.

PMP sustine Guvernul PNL, a declarat miercuri, inainte de dezbaterea motiunii de cenzura, presedintele partidului, Eugen Tomac, mentionand ca grupul sau parlamentar nu va gira un demers al PSD indreptat impotriva democratiei.

„Sustinem Guvernul PNL. Decizia grupului a fost de a nu gira aceasta circoteca pe care a declansat-o PSD-ul, care nu vrea anticipate, dar nu vrea nici doua tururi. Prin urmare, colegii mei vor participa in sala, dar nu se duc sa gireze un demers al PSD-ului, indreptat impotriva democratiei, pentru ca revenirea la alegerea primarului in doua tururi reprezinta o garantie in plus pentru societate ca avem un sistem mult mai corect din punct de vedere al reprezentarii”, a precizat Tomac.

Senatul si Camera Deputatilor s-au reunit miercuri, in sedinta comuna, pentru a dezbate si vota motiunea de cenzura depusa de PSD dupa angajarea raspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin.

Sedinta este condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, care a anuntat ca si-au inregistrat prezenta 350 de parlamentari.

Sunt prezenti premierul Ludovic Orban si ministrii Cabinetului.

Potrivit deciziei Birourilor permanente, la dezbaterea motiunii de cenzura Guvernul va avea la dispozitie 60 de minute, iar grupurile parlamentare din Camera Deputatilor si Senat astfel: PSD – 34 de minute, PNL – 18 minute, USR – 7 minute, Pro Europa – 4 minute, UDMR – 5 minute, PMP – 2 minute, Grupul minoritatilor nationale – 3 minute, deputati si senatori neafiliati – 6 minute.

Motiunea de cenzura „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democratiei romanesti” a fost semnata de 208 parlamentari PSD si UDMR.

Potrivit semnatarilor, Guvernul Orban trebuie demis de urgenta atat pentru ca schimbarea sistemului electoral in prag de alegeri incalca standardele europene, cat si pentru ca adoptarea acestor modificari s-a facut in mod unilateral, fara consultare si dezbatere, prin angajarea raspunderii de catre partidul aflat la Putere.

„Curtea Constitutionala v-a spus deja, prin cele doua decizii din 29 ianuarie 2020, ca mergeti pe un drum gresit. Ca este un abuz de putere sa vii cu angajari de raspundere pe proiecte aflate deja in procedura parlamentara. Ca PNL incalca grav Legea fundamentala! Domnule Orban, ati deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor romanilor. Regulile democratice nu sunt facultative!”, sustin acestia.

„Nu poti sa fii la putere si sa modifici legea electorala din interes conjunctural, cu cateva luni inainte de alegeri, pentru a-ti crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care incalca in mod flagrant Constitutia Romaniei si standardele de buna practica definite de Comisia de la Venetia si impartasite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastra nu cred ca isi doreste sa fie partasul unui asemenea abuz. (…)Asadar, stimati colegi, avand in vedere dorinta PNL de a privatiza democratia din Romania, va rugam sa sustineti aceasta motiune de cenzura! Drumul Romaniei nu este spre est. Nu-i lasati sa duca Romania pe acel drum!”, mai arata semnatarii motiunii.

Pentru a trece motiunea de cenzura, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. Votul la motiunea de cenzura va fi secret cu bile.

Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca, dupa asumarea raspunderii, se depune motiune de cenzura si aceasta este adoptata. Daca Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: