Starbucks deschide o cafenea cu priveliste spre Coreea de Nord
Consumatorii de cafea isi pot sorbi bauturile si pot privi un sat linistit de munte nord-coreean dintr-un nou Starbucks ridicat intr-un turn de observatie de la granita dintre cele doua Corei, langa zona demilitarizata (DMZ). Toate mesele si ferestrele sunt orientate catre vecinul din nord, potrivit AP si CNN.
Clientii trebuie sa treaca de un punct de control militar inainte de a intra in observatorul de la Aegibong Peace Ecopark, care se afla la aproximativ un kilometru de teritoriul nord-coreean si are vedere la muntele Songaksan din Coreea de Nord si un sat din apropiere.
Aproximativ 40 de persoane, cativa dintre ei straini, au venit vineri la deschidere.
Turnul a fost construit pe un deal unde, in timpul razboiului din Coreea din 1950-1953, au avut loc lupte aprige. Parcul are, de asemenea, gradini, sali de expozitii si conferinte si un memorial dedicat puscasilor marini cazuti.
Multe orase de granita sud-coreene, precum Gimpo si Paju, au incercat sa-si dezvolte facilitatile turistice, chiar daca tensiunile intre cele doua Corei divizate de razboi cresc.
Intr-o zi senina, clientii pot vedea ferme si cladiri joase aflate dincolo de granita. Cu un binoclu decent sau cu o camera cu capacitati de zoom ultra, vizitatorii pot chiar sa vada oameni plimbandu-se.
Cafeneaua Starbucks este una dintre doar cateva modalitati prin care sud-coreenii si turistii straini pot arunca o privire in interiorul Coreei de Nord, chiar daca este de departe, fara a pune piciorul acolo.
Turnul ofera o alternativa la tururile DMZ, care atrag multi turisti in fiecare an, potrivit Organizatiei pentru Turism din Coreea.
Potrivit unor companii de turism cu conexiuni cu tara izolata, Coreea de Nord urmeaza sa redeschida, limitat, granitele, pentru turistii straini pana la sfarsitul acestui an, la aproape cinci ani dupa ce a inchis complet granitele tarii din cauza pandemiei de Covid-19.
Deschiderea cafenelei vine intr-o perioada de tensiune intre cele doua parti. In ianuarie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat ca tara sa nu va mai cauta reconcilierea si reunificarea cu Coreea de Sud.
In octombrie, Kim Jong Un a mai amenintat ca va folosi arme nucleare pentru a distruge Coreea de Sud daca tara sa va fi atacata, dupa ce presedintele Coreei de Sud a avertizat ca, daca Nordul va folosi arme nucleare, „se va confrunta cu sfarsitul regimului sau”.
Coreea de Nord s-a angajat, de asemenea, in lupta psihologica si electronica impotriva Coreei de Sud, cum ar fi trimiterea de baloane incarcate cu gunoi in sud si intreruperea semnalelor GPS din zonele de frontiera din apropierea celui mai mare aeroport din Sud.