Stare de urgenta pentru doua luni in Republica Moldova. Pro-rusii din Parlament incearca astfel sa blocheze alegerile anticipate

news

Parlamentul de la Chisinau a votat miercuri instituirea starii de urgenta pe intreg teritoriul Republicii Moldova pentru doua luni, in perioada 1 aprilie-30 mai, informeaza Radio Chisinau, citat de Agerpres.

Proiectul de lege a fost initiat de deputatii socialisti (PSRM) si a fost criticat de opozitie, care a propus ca starea de urgenta sa fie instituita initial pentru 15 zile.

Totodata, parlamentarii din opozitie i-au acuzat cei socialisti ca, de fapt, ar incerca sa blocheze procesele politice si nu sa adopte masuri sanitare eficiente impotriva raspandirii infectarilor cu COVID-19.

Pe perioada starii de urgenta, propusa de deputatii socialisti si sustinuta de aliatii lor din Platforma Pentru Moldova, din care face parte si grupul Sor, Comisia pentru Situatii Exceptionale ar urma sa emita dispozitii privind instituirea unui regim special de intrare si iesire din tara, a unui regim special de circulatie, de carantina si de lucru in toate entitatile.

De asemenea, pe perioada starii de urgenta ar urma sa fie interzise toate intrunirile si manifestatiile publice in masa.

Prezent in Parlament pentru a prezenta proiectul de initiativa, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a declarat ca a decis sa propuna Parlamentului sa instituie starea de urgenta din cauza situatiei epidemiologice grave. El a afirmat ca e nevoie de instituirea starii de urgenta, astfel ca guvernul demisionar sa aiba mai multe parghii, inclusiv dreptul de a interveni in legea bugetului, negand existenta unor interese politice.

Premierul interimar a mai mentionat ca in prezent nu se discuta instituirea unei carantine totale.

Socialistii, care sustin instituirea starii de urgenta, spun ca au recurs la acest lucru pentru ca sunt multe decese provocate de COVID-19.

Deputatii din opozitie s-au aratat nedumeriti de faptul ca prim-ministrul interimar nu are un program de actiuni pentru a lupta cu COVID-19, desi cere instituirea starii de urgenta.

Deputatii Platformei DA considera instituirea starii de urgenta un joc politic. Vicepresedintele legislativului, Alexandru Slusari, spune ca aceasta initiativa ar fi un ping-pong intre politicieni, care isi fac jocurile in detrimentul intereselor oamenilor.

Proiectul de lege privind instituirea starii de urgenta mai prevede rationalizarea consumului de alimente si produse de stricta necesitate. Statul va avea totodata dreptul sa efectueze rechizitii de bunuri si sa introduca reguli speciale de folosire a mijloacelor de telecomunicatii.

Totodata, niciunul din cele 16 amendamente propuse de deputatii din opozitie nu au fost votate si dezbatute

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: