„‘Starea de alerta’ este un atac la Constitutie”. Basescu ii cere lui Klaus Iohannis sa instituie starea de urgenta

politica

Traian Basescu ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa instituie starea de urgenta, pentru ca numai astfel masurile de carantinare pot fi aplicate in acord cu Constitutia.

„Respectati Constitutia! Am spus in mod repetat ca ‘Starea de alerta’ este un atac la Constitutie. Justitia a inceput sa anuleze rand pe rand, masurile de carantinare, de inchidere a scolilor sau a restaurantelor. Problema este ca aceste procese vor continua sa faca harcea-parcea masurile si asa slabe si intarziate luate de guvern.

Nu poti sa interzici sau sa limitezi drepturi fundamentale prin ordin al ‘comandantul operatiunii’ in baza declararii ‘starii de alerta’. Starea de alerta nu este prevazuta in Constitutie, in timp ce drepturile cetatenilor romani sunt garantate de Constitutie in nu mai putin de 39 articole (de la 15 la 54).

Drepturile fundamentale pot fi limitate temporar, numai prin instituirea ‘starii de urgenta’ decretata de Presedintele Romaniei, in baza art. 93 din Constitutie. Dar pentru asta, Presedintele Romaniei si nu ‘comandantul operatiunii’, trebuie sa-si asume responsabilitatea…

PS – Pentru punerea sub control a pandemiei sunt un adept al unor masuri mult mai dure decat cele acum in vigoare, dar acest lucru trebuie facut cu respectarea Constitutiei”, a scris Basescu pe Facebook.

Presedintele Iohannis a anuntat de mai multe ori, in ultima perioada, ca nu intentioneaza sa instituie starea de urgenta.

„Sperietoarea cu starea de urgenta este vehiculata de multa lume. Nu intentionez sa revenim la stare de urgenta, exista masuri mai putin dure care au efecte poate mai bune. Nu avem nevoie sa inchidem toata tara pentru a avea un efect de ingradire. Pentru a purta masca nu este nevoie de stare de urgenta”, spurna Iohannis la inceputul lunii octombrie.

„In aceasta etapa nu intentionez sa reintroduc starea de urgenta, dar sunt adeptul masurilor preventive. Trebuie sa recunosc, sunt de parere ca evenimentele la care se aduna multa lume si probabil controlul devine mai greu vor trebui restrictionate”, mai spunea Iohannis.

Mai mult despre:

Comentarii: