Stat condus de securisti. Cercetatorul CNSAS care a facut publica o lista cu turnatori celebri ai Securitatii este cercetat disciplinar de sefii sai

politica

Acreditarea de cercetator a lui Madalin Hodor, suspendata de CNSAS. Informatiile privind cercetarea disciplinara vin in contextul in care istoricul a publicat o lista de persoane care ar fi colaborat cu Securitatea. Printre cei mentionati este si presedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, jurnalistul Cornel Nistorescu si sociologul Dorel Abraham, scrie Mediafax.

Informatiile privind suspendarea acreditarii istoricului apar pe pagina de internet a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, unde se mentioneaza ca este cercetat disciplinar. Verificarile vin in contextul in care Madalin Hodor a publicat, in aprilie, un articol in Revista 22, potrivit caruia pe lista colaboratorilor aflati in legatura UM 0225, unitate din cadrul Departamentului Securitatii Statului care se ocupa de urmarirea emigratiei romanesti, se afla doua sute de nume, printre ele fiind si cel al presedintelui al Academiei Romane, Ioan Aurel Pop.

Reprezentantii publicatiei fac, intr-un articol, legatura intre publicarea respectivului articol si demararea cercetarii.

La acel moment, Pop a negat ca ar fi semnat vreun acord de colaborare cu fosta Securitate.

Potrivit unui comunicat al lui Ioan Aurel Pop transmis in aprilie, acesta i-a predat academicianului Stefan Pascu, fost rector al UBB, intre anii 1985-1987, cateva articole de popularizare a istoriei Romaniei pentru o publicatie a emigratiei romane care a aparut in Germania.

”Modul de prezentare a articolului din << Revista 22>> este insidios! Lista respectiva poate sa insemne orice, dar numai colaboratori contra emigratiei romane, nu. Eu nu am semnat niciun acord de colaborare, cu nicio forma a Securitatii, interne sau externe. Dar, rugat de profesorul meu, acad. Stefan Pascu, fost rector al UBB, i-am predat, intre anii 1985-1987, cateva articole de popularizare a istoriei noastre, <> (dupa cum mi-a spus). Mi-a si adus apoi doua numere dintr-o revista aparuta in Germania. Chiar daca as fi vrut sa refuz, nu puteam, pentru ca era seful meu de catedra si conducatorul meu de doctorat. Pe de alta parte, a publica inainte de 1989, in strainatate, era ceva aproape de neimaginat. Era important si pentru raportarea activitatii de cercetare etc., iar posibilitati de publicare (in afara propagandei de partid) erau infime. Prof. Pascu era liber sa calatoreasca si am fost convins ca, in calatoriile sale, fusese rugat sa dea materiale de istorie … Cred ca de aceea apar pe acea lista publicata in Revista 22. Un alt motiv nu exista! De altfel, in dreptul numelui meu scrie NU!”, a aratat Ioan Aurel Pop.

Acesta a mentionat ca nu a fost lasat inainte de 1989 sa ia legatura cu emigratia romana, pentru ca nu a putut calatori decat in „lagarul socialist (o data la Budapesta, o data la Moscova, o data la Varna, vara, plecand de la Costinesti…)”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: