Statele Unite au anuntat ca vor oferi Taiwanului un ajutor militar de 345 de milioane de dolari

externe

SUA, ajutor militar, Taiwan, invazie chineza

Casa Alba a anuntat ca Statele Unite vor livra de urgenta Taiwanului un ajutor financiar de 345 de milioane de dolari, pentru inarmarea si instruirea militarilor sai. Washingtonul va trimite sisteme de aparare antiaeriana portabile sau MANPADS, capacitati de informatii si supraveghere, arme de foc si rachete, potrivit a doi oficiali americani care au vorbit sub protectia anonimatului.

Decizia vine ca urmare a presiunile facute de legislatorii americani asupra Pentagonului si Casei Albe pentru a accelera livrarea de arme catre Taiwan, cu obiectivul de a descuraja un eventual atac chinez asupra acestei insule. In timp ce diplomatii chinezi au protestat fata de masura luata, oficialii taiwanezi au declarat ca decizia SUA de a le incredinta armament performant reprezinta „un instrument important pentru a sprijini autoapararea Taiwanului”.

Intr-o declaratie, minstrul taiwanez al Apararii s-a angajat sa colaboreze cu Statele Unite pentru a mentine „pacea, stabilitatea si status quo-ul in stramtoarea Taiwan”. El a multumit, de asemenea, SUA, „pentru angajamentul ferm fata de securitatea Taiwanului”. Pachetul se adauga la cele aproape 19 miliarde de dolari in avioane F-16 si alte sisteme de armament importante pe care SUA le-au aprobat anterior pentru Taiwan.

Taiwanul s-a desprins de China in 1949, pe fondul unui razboi civil, dar acum presedintele chinez Xi Jinping sustine dreptul Chinei de a prelua insula, acum autoguvernata, prin forta daca este necesar. China a acuzat SUA ca transforma Taiwanul intr-un „butoi cu pulbere” prin vanzarile de arme in valoare de miliarde de dolari pe care s-au angajat sa le faca. Statele Unite mentin politica „O singura China”, conform careia nu recunosc Taiwanul ca tara independenta si nu au relatii diplomatice oficiale cu insula, din respect pentru Beijing. Cu toate acestea, legislatia americana impune o aparare credibila pentru Taiwan si cere ca SUA sa trateze toate amenintarile la adresa insulei ca fiind chestiuni de „ingrijorare grava”.

Trimiterea de stocuri de arme catre Taiwan inainte de declansarea unui atac chinez este una dintre lectiile pe care SUA le-a invatat din invazia Rusiei in Ucraina, a declarat secretarul adjunct al apararii de la Pentagon, Kathleen Hicks. Eforturile de aprovizionare a Taiwanului dupa izbucnirea unui conflict ar fi complicate, deoarece este o insula, a adaugat ea. China trimite in mod regulat nave de razboi si avioane peste linia mediana din stramtoarea Taiwan, care asigura o zona tampon intre cele doua parti, precum si in zona apararii aeriene a Taiwanului, intr-un efort de a intimida cei 23 de milioane de locuitori ai insulei si de a epuiza capacitatile militare taiwaneze.

Liu Pengyu, un purtator de cuvant al ambasadei Chinei la Washington, a declarat vineri, intr-o declaratie, ca Beijingul se opune „cu fermitate” legaturilor militare ale SUA cu Taiwanul. Statele Unite ar trebui „sa inceteze sa mai vanda arme Taiwanului” si „sa nu mai creeze noi factori care ar putea duce la tensiuni in Stramtoarea Taiwan”, a declarat Liu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: