Statele Unite au evitat la limita inchiderea guvernului – cu doar trei ore inainte ca actualul exercitiu financiar sa expire

externe

SUA. shutdown, evitat, inchidere, blocaj, federal, democrati, Kevin McCarthy, Joe Biden

Congresmenii americani au ajuns la un acord privind adoptarea unui pachet de urgenta, pe ultima suta de metri, inainte ca guvernul „sa se inchida”. Aceasta inseamna ca agentiile vor putea continua sa functioneze in mod normal in urmatoarele 45 de zile, punand capat crizei de la Washington.

Daca nu s-ar fi ajuns la un acord, patru milioane de angajati guvernamentali ar fi ramas neplatiti, iar parcurile nationale si autoritatile de reglementare financiara ar fi fost fortate sa isi inchida portile.

Soldatii aflati in serviciu activ ar fi trebuit sa lucreze fara plata, iar ajutoarele sociale pentru sapte milioane de mame sarace ar fi fost suspendate.

Ar fi putut exista, de asemenea, efecte in lant in ceea ce priveste securitatea aeroporturilor si controlul frontierelor, provocand intarzierea a mii de zboruri.

Liderul majoritatii democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat: „Poporul american poate rasufla usurat – nu va exista o inchidere a guvernului… astazi, extremismul MAGA a esuat si bipartidismul a triumfat.”

Rezolvarea in extremis a situatiei vine dupa ce inchiderea parea aproape inevitabila la inceputul saptamanii, republicanii de dreapta cerand agentiilor guvernamentale sa isi reduca bugetele cu pana la 30%  – o masura pe care Casa Alba si democratii au respins-o ca fiind „prea extrema”.

Planul s-a prabusit vineri, cand presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, Kevin McCarthy, a renuntat la aceste cereri.

In schimb, el s-a bazat pe democrati pentru a adopta proiectul de lege, deschizand calea pentru ca Senatul sa adopte masura cu 88–9. Ulterior, dl McCarthy a adoptat un ton sfidator si a respins temerile ca ar putea fi inlaturat din functia de lider de catre sustinatorii din partid ai fostului presedinte Trump. De altfel, unul dintre reprezentantii dreptei dure trumpiste americane, Matt Gaetz, a anuntat deja ca vrea sa-l destituie pe McCarthy, dupa ce acesta a reusit sa amane paralizia administratiei federale cu ajutorul democratilor.

Divergentele din tabara republicana urmeaza unei controverse anterioare, cand democratul Jamaal Bowman a recunoscut ca a declansat o alarma de incendiu in timpul eforturilor de a trece legea, fortand evacuarea unei cladiri de birouri din Capitoliu. Incidentul este in curs de investigare si a provocat chiar apeluri ca Bowman sa fie exclus din Senat.

Intre timp, presedintele Joe Biden a salutat acordul de ultim moment si a declarat ca acesta previne „o criza inutila care ar fi provocat suferinte pentru milioane de americani care muncesc din greu”.

El a adaugat: „Vreau sa fiu clar – nu ar fi trebuit sa ne aflam niciodata in aceasta situatie. Cu doar cateva luni in urma, presedintele McCarthy si cu mine am ajuns la un acord bugetar pentru a evita exact acest tip de criza fabricata.

Timp de cateva saptamani, republicanii extremisti din Camera Reprezentantilor au incercat sa renunte la acest acord, cerand reduceri drastice care ar fi fost devastatoare pentru milioane de americani. Nu au reusit.”

Biden a continuat totodata sa avertizeze ca sprijinul SUA pentru Ucraina nu poate fi intrerupt acum, cand tara atacata de Rusia se afla intr-un „moment critic”.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: