externe

Statele Unite deblocheaza vanzarea avioanelor F-16 pentru Turcia, dupa ce Ankara a anuntat ca nu se mai opune aderarii Suediei la NATO

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a discutat despre sprijinul pentru modernizarea militara a Turciei in cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul turc al Apararii, Yasar Guler, a anuntat Pentagonul luni seara, relateaza Deutsche Welle.

Aceasta are loc dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost de acord sa trimita protocolul de aderare a Suediei pentru aderarea la NATO la Parlament pentru aprobare.

Administratia presedintelui american Joe Biden sustine dorinta Turciei de a achizitiona din SUA 40 de noi avioane de lupta Lockheed Martin Corp F-16, impreuna cu kituri de modernizare pentru avioanele de lupta din dotare. „Sunt pregatit sa lucrez cu presedintele Erdogan si cu Turcia pentru a consolida apararea si descurajarea in zona euroatlantica”, a declarat luni Biden.

Cu toate acestea, unii membri ai Congresului, in principal presedintele Comisiei pentru relatii externe a Senatului, Bob Menendez, au avut obiectii privind vanzarea avioanelor din cauza situatiei privind drepturile omului din Turcia si a relatiilor sale cu Grecia, printre alte motive de ingrijorare.

Menendez, un democrat, a declarat ca „are in continuare rezerve” in ceea ce priveste furnizarea de avioane de lupta catre Turcia. „Daca ei (administratia Biden) pot gasi o modalitate de a se asigura ca agresiunea Turciei impotriva vecinilor sai inceteaza este minunat, dar trebuie sa existe o realitate permanenta.”

Menendez a adaugat ca trebuie sa existe o modalitate de a „intari securitatea Greciei” si de a obtine „asigurari cu privire la actiunile viitoare”.

Presedintele turc Erdogan a declarat luni, inainte de a pleca la Summitul NATO de la Vilnius, ca ratificarea de catre tara sa a candidaturii Suediei la aderarea la NATO nu are legatura cu vanzarea de avioane F-16.

Se asteapta ca Erdogan sa mai poarte discutii cu Biden in cadrul reuniunii privind achizitionarea de avioane de lupta F-16.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Fostul presedinte al R. Moldova, Igor Dodon, pozeaza drept pacifist si „trage sfori” spre Rusia si China

Liderul prorus al celui mai mare partid de opozitie din Republica Moldova, Igor Dodon, a…

6 ore ago

Lituania considera ca Ucraina are dreptul sa atace si tinte din Belarus, daca Rusia plaseaza acolo „obiective militare valide”

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, considera ca, daca Rusia plaseaza obiective militare valide in…

9 ore ago

A fost ucis in puscarie cel mai mare criminal in serie din Canada. El era vinovat pentru moartea a peste 50 de femei

Robert Pickton, cel mai mare criminal in serie din istoria Canadei si care este considerat…

6 ore ago

Grecia prezinta din nou cazul privind returnarea sculpturilor din Partenon de catre British Museum in fata unui comitet al UNESCO

Grecia si-a prezentat cazul privind returnarea sculpturilor Partenonului la o sesiune a unui comitet UNESCO…

10 ore ago

Cateva sute de ieseni au protestat pentru Codrii Iasilor: „Nu vrem sa fie confiscat acest mars de nimeni”

O manifestatie mai putin intalnita in zilele de azi in Romania a avut loc la…

7 ore ago