Statele Unite Romane, cu capitala la Brasov. Asa vrea George Simion sa fie redenumita Romania daca se va uni cu Republica Moldova

politica

Copresedintele AUR George Simion a declarat intr-un interviu pentru Euronews ca militeaza in continuare pentru unirea Romaniei cu Moldova. El a declarat ca noul stat ar putea sa se numeasca Statele Unite Romane si sa aiba capitala la Brasov.

Dupa modelul polonez Lege si Justitie (PiS), Simion se asteapta ca AUR sa isi creasca – chiar sa isi dubleze – numarul de voturi daca cor fi alegeri anticipate in urmatoarele 12 luni, scrie Euronews. El imbinat conservatorismul social in probleme precum migratia si drepturile LGBT cu scepticismul fata de obiectivele europene in materie de energie verde si cu atacuri dure la adresa actualei elite politice din Romania.

Dar, Simion a declarat ca nu a abandonat sub nicio forma miza care l-a adus in politica.

„Unirea dintre Romania si Republica Moldova este extrem de importanta pentru noi. Suntem o singura natiune despartita de circumstante istorice nefericite. Impartasim aceeasi cultura istorica, iar doua treimi dintre moldoveni sunt romani”, a spus el.

„Germanii au reusit sa se unifice cu succes in ciuda tuturor disimilaritatilor aparute intre Est si Vest dupa razboi. Cei mai multi oameni din lume spera intr-o eventuala unificare a Coreei. Si noi trebuie sa ne urmam visul de a ne unifica natiunea. Este o dorinta legitima”, a declarat Simion.

Faptul ca sunt pro-europeni, nu inseamna ca majoritatea moldovenilor doresc o unire cu Romania in forma pe care si-ar dori-o Simeon. AUR pledeaza pentru o fuziune completa intre cele doua natiuni, cu un guvern si institutii comune. Ar fi efectiv o natiune complet noua, cu o capitala comuna, un steag si un imn national.

Si ar avea nevoie de un nume nou.

Simion nu crede ca aceasta ultima cerinta ar trebui – sau ar fi – controversata („Nu conteaza – ceea ce conteaza este ca suntem impreuna”, a declarat el pentru Euronews). Dar istoria sugereaza ca ar putea fi.

Istoricul Rebecca Haynes scrie in cartea sa „Moldova: A History” ca intentia Romaniei si a Republicii Moldova de a se unifica, in urma infrangerii Rusiei in Razboiul Crimeii, s-a prabusit de fapt pentru ca cele doua parti nu s-au putut pune de acord daca Bucurestiul sau Chisinaul va fi capitala.

Simion sugereaza ca ar fi Bucuresti, dar sugereaza si Brasovul, in Transilvania. El nu mentioneaza Iasiul, dar capitala culturala a Romaniei a fost capitala reala a statului medieval Moldova inainte de a deveni parte a Romaniei. De asemenea, este la 300 de kilometri mai aproape de Chisinau decat Bucurestiul.

In ceea ce priveste noul nume al tarii, el propune Statele Unite Romane.

„Ceea ce conteaza este sa facem bine acolo unde criminali ca Hitler si Stalin au gresit. Trebuie sa-i ajutam pe oamenii nostri din Moldova sa scape de un stat esuat”, a spus el.

Mai mult despre:

Comentarii: