Statele Unite si mai multe tari arabe pregatesc planul unui acord de pace intre Israel si palestinieni, prevazand „un calendar ferm” pentru infiintarea unui stat palestinian

externe

SUA, Israle, plan de pace, palestinieni

SUA si mai multi parteneri arabi pregatesc un plan detaliat pentru un acord de pace cuprinzator intre Israel si palestinieni, care include un „calendar ferm” pentru un stat palestinian, relateaza Washington Post, potrivit caruia anuntul ar putea fi facut in urmatoarele saptamani.

Raportul, care citeaza oficiali americani si arabi, spune ca cheia planului si a anuntului sau ar fi atingerea unui armistitiu initial intre Israel si Hamas. In timpul acestei pauze, care se estimeaza ca va dura cel putin sase saptamani, SUA intentioneaza sa faca public raportul, sa ia primele masuri in vederea punerii sale in aplicare, inclusiv formarea unui guvern palestinian interimar, si sa incerce sa obtina sprijin suplimentar pentru acest demers.

Cu toate acestea, raportul precizeaza ca nu este clar daca Israelul va fi de acord cu o astfel de miscare.

Planul propus include masuri pe care Israelul le-a refuzat anterior si este foarte putin probabil sa fie aprobate de actualul guvern de dreapta dura, inclusiv evacuarea multor colonii din Cisiordania, o capitala palestiniana in Ierusalimul de Est si o securitate si guverne combinate pentru Cisiordania si Gaza.

In raport se spune ca acestia spera ca Israelul poate fi convins prin garantii de securitate si normalizarea cu statele arabe, precum Arabia Saudita.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: