Statele Unite solicita „ceva puternic” impotriva Coreei de Nord: „Prea mult este prea mult”

externe

Ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley, a afirmat marti ca ‘ceva puternic’ ar trebui sa se decida dupa lansarea unei rachete nord-coreene care a trecut pe deasupra Japoniei si s-a prabusit in Pacific, fara a preciza despre ce fel de decizie ar putea fi vorba, informeaza AFP, citata de Agerpres.

‘Prea mult este prea mult’, a afirmat diplomata, care are rang de ministru in Administratia SUA. Un tir al unei rachete care sa treaca peste 130 de milioane de oameni in Japonia ‘este inacceptabil’, a adaugat ea.

O reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU este asteptata sa aiba loc marti, in jurul orei 21:00 GMT.

Nord-coreenii ‘au incalcat fiecare rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU pe care am adoptat-o si eu cred ca ceva puternic trebuie sa fie decis’, a subliniat Nikki Haley in fata presei.

Intrebata cu privire la posibilitatea adoptarii de noi sanctiuni, ea s-a abtinut sa dea un raspuns, insistand asupra necesitatii de a ‘continua colaborarea’ cu Rusia si China (in problema Coreei de Nord). Cele doua tari sunt cele mai apropiate sustinatoare ale Phenianului.

La 5 august, dupa o luna de negocieri anevoioase, SUA au reusit sa faca sa fie adoptata cu unanimitate de voturi in Consiliul de Securitate o noua serie de sanctiuni economice la adresa Phenianului. Daca aceasta rezolutie este respectata, ea ar urma sa priveze Phenianul de venituri anuale aproximate la un miliard de dolari, obtinute pana in prezent in principal din exporturile de carbune, minereu de fier si produse piscicole.

Sanctiunile internationale au drept obiectiv sa determine Phenianul sa ia loc la masa de negocieri cu privire la programele sale balistic si nuclear, considerate de catre marile puteri o amenintare pentru regiune si lume.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: