Statele Unite transfera, in premiera, fonduri rusesti confiscate catre Ucraina

externe

Procurorul general al SUA a anuntat miercuri ca a finalizat primul transfer al unor fonduri rusesti confiscate, pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, transmite AFP, preluata de Agerpres.

In luna februarie, Merrick Garland a autorizat ca suma de 5,3 milioane de dolari, confiscati din conturile oligarhului rus Konstantin Malofeev, sa fie destinata Ucrainei.

„Am autorizat transferul acestor fonduri (…) pentru a remedia raul razboiului nedrept” initiat de Moscova in Ucraina, conform unui comunicat de presa. Suma „a fost transferata Departamentului de Stat si va fi dedicata acestei cauze”, adauga el.

„Acesta este primul transfer de catre Statele Unite ale unor fonduri rusesti confiscate pentru a reconstrui Ucraina, dar nu si ultimul”, potrivit lui Merrick Garland.

Statele Unite au anuntat in martie 2022, la scurt timp dupa inceperea invaziei, crearea unei celule dedicate urmaririi penale a „oligarhilor rusi corupti” si a tuturor celor care incalca sanctiunile adoptate de Washington impotriva Moscovei.

De atunci, americanii au sanctionat si blocat nave si avioane in valoare de peste un miliard de dolari si au inghetat sute de milioane de active detinute de membri ai elitei ruse in conturi americane.

In aprilie 2022, SUA au confiscat fonduri apartinand miliardarului rus Konstantin Malofeev, care este considerat una dintre principalele surse de finantare pentru separatistii pro-rusi din estul Ucrainei. In paralel, justitia americana l-a pus sub acuzare pentru ca a incercat sa achizitioneze si sa gestioneze in secret institutii mass-media din intreaga Europa, incalcand sanctiunile care il privesc.

Presedintele american Joe Biden si-a exprimat intentia inca de la inceputul conflictului ca bunurile confiscate sa fie destinate acordarii de asistenta Ucrainei. Insa pentru a face acest lucru, autoritatile trebuie sa demonstreze ca bunurile in cauza au legatura cu activitati ilegale, ceea ce nu este intotdeauna usor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: