Statele Unite vor incepe exercitii militare in Guyana, pentru a descuraja invadarea acestei tari de catre Venezuela

externe

SUA, exercitii militare comune, Guyana, agresiune, Venezuela

Statele Unite au anuntat joi exercitii militare comune de zbor in Guyana, in timp ce tensiunile legate de o regiune bogata in petrol disputata cu vecina Venezuela au determinat Consiliul de Securitate al ONU sa convoace o reuniune de urgenta.

Potrivit postului de televiziune CBC News, disputa de frontiera a luat amploare in jurul regiunii Essequibo, care a fost administrata si controlata de Guyana de peste un secol, desi Venezuela revendica, de asemenea, zona disputata. Venezuela a organizat recent un referendum, despre care pretinde ca a fost sustinut de cetateni, care are ca scop sa ii confere autoritatea asupra regiunii Essequibo. Oficialii din Guyana au declarat ca tara se pregateste sa se apere in cazul unei invazii.

Disputa atrage comunitatea internationala, iar anuntul SUA privind desfasurarea de exercitii militare este cel mai recent semn ca Washingtonul este alarmat de amenintarea venita din partea guvernului venezuelean autoritar de stanga al presedintelui Nicolas Maduro. „In colaborare cu Fortele de Aparare din Guyana, Comandamentul Sudic al SUA va efectua operatiuni de zbor in Guyana”, a precizat Ambasada SUA in Guyana intr-un comunicat.

Aceasta a precizat ca zborurile fac parte din „angajamentul si operatiunile de rutina pentru a spori parteneriatul de securitate” dintre SUA si Guyana, „si pentru a consolida cooperarea regionala”. „Statele Unite isi vor continua angajamentul ca partener de incredere al Guyanei in materie de securitate si promovarea cooperarii regionale si a interoperabilitatii”, se arata in declaratie.

Atat oficialii americani, cat si cei din Guyana au impartasit speranta unei rezolvari pasnice cu Venezuela. Presedintele Guyanei, Irfaan Ali, a declarat pentru CBS News ca tara lui va pregati mijloace militare impreuna cu aliatii sai spre a se pregati pentru „cel mai rau scenariu”, dar a spus ca spera ca nu se va ajunge la acest conflict.

„Prima noastra linie de aparare este diplomatia”, a declarat Ali, adaugand ca Guyana a luat legatura cu liderii din strainatate, inclusiv din SUA, India si Cuba, in speranta ca „pot incuraja Venezuela sa faca ceea ce este corect si sa se asigure ca nu actioneaza intr-o maniera nechibzuita sau aventuroasa care ar putea perturba pacea in aceasta zona”.

Statele Unite au facut, de asemenea, apel la o diplomatie pasnica in aceasta saptamana, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Matthew Miller, afirmand intr-o declaratie: „Indemnam Venezuela si Guyana sa continue sa caute o rezolvare pasnica a disputei lor. Acesta nu este un lucru care va fi rezolvat printr-un referendum”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: